Сем. Баневи: Подкрепяме ревизията на приватизационните сделки

Евгения Банева, която е подсъдима със съпруга си Николай и майка му Мария Баневи за участие в група за данъчни престъпления, обяви, че семейството подкрепя ревизията на приватизационните сделки, обявена преди дни от главния прокурор Иван Гешев. Според нея проверката на приватизацията и следприватизационния контрол ще разкрие много неизпълнения по договорите.

Част от разследването срещу семейство Баневи е свързано с приватизацията на дружество "Полимери" - сделка, за която главният прокурор Иван Гешев обяви, че е "пример за крадлива приватизация". Преди началото на днешното заседание Евгения Банева направи сравнение пред журналисти между обявяването на "Полимери" в несъстоятелност с аферата "КТБ", но направи уточнението, че казуса с "Полимери" е в доста по-малки граници.


"Полимери" беше умишлено натикан във фалит от Националната електрическа компания и сега Банев отговаря за това, че синдикът в продължение на седем години разпродава активи на предприятието за 187 милиона лева", заяви пред медиите Евгения Банева.

В съдебната зала съпругът й, който бе доведен от ареста за заседанието, поиска да направи изявление и да даде пресконференция за журналистите. Съдът обаче отказа, след като и прокуратурата остро се противопостави на желанието на Николай Банев с мотива, че той можел да дава интервюта, но не и в съдебната зала. Според Евгения Банева това е информационно затъмнение.

"Такава практика е недопустима. В залата се провеждат съдебни заседания, а не пресконференции и интервюта", заяви прокурор Калин Стоилов, цитиран от Dariknews. Той припомни, че Банев може да говори пред медиите единствено с разрешение на съдия и администрацията на Софийския затвор, където е задържан.

Пред специализирания съд бяха разпитани свидетели, а първият от тях - Пламен Ангелов, разказа, че на негово име били прехвърляни голям брой фирми. Получил между 200 и 500 лева на дружество, а фирмите били около 10-15. Пред съда Ангелов призна, че не знае техните адреси, никога не е стъпвал в офисите им и не е виждал документацията, като посочи, че всичко около фирмите се е движело от пълномощник.

Според прокуратурата показанията на свидетеля доказвали нереално извършвана търговска дейност.