Сенатът утвърди Антъни Блинкен за държавен секретар, той призова за смирение и самочувствие на САЩ

  Сенатът на САЩ със 72 гласа „за“ и 22 „против“ гласува да потвърди Антъни Блинкен като новия държавен секретар на САЩ, съобщава Axios, като отбелязва, че дългогодишният съветник на новия президент Джо Байдън ще ръководи дипломатическите усилия на Вашингтон за подобряване на връзките със съюзниците след четирите години на политиката „Америка на първо място“ на Доналд Тръмп.

Блинкен е френскоговорящ и доведен син на оцелял от Холокоста, чиито истории той посочва като формиращи мирогледа му. Подобно на Байдън, Блинкен е всеотдаен мултилатералист и се застъпва за САЩ като водеща сила за добро в света, цитира Агенция "Фокус".

Блинкен е служил в администрацията на Обама като заместник съветник по националната сигурност от 2013 до 2015 г. и заместник държавен секретар от 2015 до 2017 г.

Преди повече от 15 години той беше най-важният помощник на Байдън в комисията по външни отношения на Сената.

Започва кариерата си в Държавния департамент в администрацията на Бил Клинтън.

Изданието привежда и някои ключови цитати от интервюто му за потвърждаване пред Сената:

„Смирението и самочувствието трябва да са обратната страна на монетата на американското лидерство. Смирението, защото имаме много работа у дома, за да подобрим позицията си в чужбина ... Но ние също ще действаме с увереност, че Америка в най-добрия си вид все още има по-голяма способност от която и да е държава на земята да мобилизира другите за по-доброто“.

„По принцип е много по-добре да сме на масата, отколкото да сме извън стаята, ако ще се опитаме да повлияем на тези институции и организации и да ги насочим в по-добра посока“.

„Трябва да започнем, като подходим към Китай от позиция на сила, а не слабост, позиция на сила, когато работи, а не очерня нашите съюзници ... позиция на сила, когато сме ангажирани и сме водещи в международни институции, а не отдръпване и отстъпване на терена на Китай, за да се напишат правилата и нормите, които одушевяват тези институции“.