Сергей Лавров цепи мрака: Русия никога не се е сприятелявала с някого срещу другиго

 В интервю за вестник „Труд“ министър-председателят на Руската федерация Сергей Лавров подчерта добрите отношения между Москва и Белград, като подчерта, че страната му приветства сръбския курс за военна неутралност – нещо, което други страни от региона не може да си позволят, пише "Фокус".
„Отношенията между Русия и Сърбия се градят в съответствие с буквата и духа на двустранната Декларация за стратегическо партньорство от 2013 г. Това не са просто красиви думи, а безспорен факт. Взаимно изгодното сътрудничество се характеризира с положителна динамика: стокообменът нараства, инвестициите се увеличават, духовните връзки се засилват, културният и образователният обмен се разширява. Интензивните контакти се поддържат на ниво лидери на държави, парламенти и министерства, включително дипломатически агенции“, подчерта първият дипломат на Москва, като същевременно допълни: „Русия никога не се е сприятелявала с някого срещу другиго. Ние сме отворени за прогресивното развитие на отношенията с всички, които се стремят към това. Сърбия е нашият водещ партньор на Балканите. В същото време поддържаме конструктивни, богати връзки с други страни в тази част на Европа“.
„Що се отнася до опитите за привличане на всички балкански държави в НАТО, негативното отношение на Москва към тези разрушителни усилия е добре известно. В тази връзка ние приветстваме отговорния, суверенен курс на Сърбия за поддържане на военния неутралитет. За съжаление, не всички нейни съседи са в състояние да издържат на външен натиск и противно на волята на повечето граждани са притеглени в орбитата на Северноатлантическия алианс с предполагаемите му гаранции за сигурност“, заяви Лавров по повод присъединяването на балканските страни към НАТО.