Северна Македония и Гърция подписаха двустранна програма за военно сътрудничество

Северна Македония и Гърция подписаха двустранна програма за военно сътрудничество за 2021 година, предава скопската телевизия „Канал 5“. Помощ и подкрепа по въпроси, свързани с интеграцията на македонската армия в структурите на НАТО, обучение и образование в центровете на гръцката армия, както и сътрудничество по редица теми от общ военен интерес са част от заложените точки в програмата за двустранно военно сътрудничество за 2021 г.

„Подписването на специфичната програма допълнително надгражда военното сътрудничество и оперативната съвместимост между въоръжените сили на двете страни чрез провеждане както на съвместни учения, така и на оперативни дейности. В същото време се подчертава ключовата роля на Гърция в бързата и ефективна интеграция на съседната държава в механизмите на Алианса, факт, който насърчава сигурността и стабилността в по-широкия балкански регион“, заявиха от Генералния щаб на гръцката армия за подписаната програма.

По-конкретно, програмата включва помощ по въпроси, свързани с интеграцията на македонската армия в структурите на Алианса, с образованието и обучението в гръцките военни институции и училища от трите сектора на въоръжените сили, като осигурява специализирано обучение в няколко центрове като Многонационалния учебен център за подкрепа на мирни операции и Центъра за противовъздушна и противоракетна отбрана, дейности за допълнително засилване на сътрудничеството в специалните операции чрез провеждане на съвместни обучения в двете страни, както и сътрудничество в областта на киберпространството, информацията, военната медицина и логистиката.