Шанс за Сараите да овладеят Българския футболен съюз с Камен Костадинов

Камен Костадинов

Камен Костадинов

Има реални шансове човек на Сараите да оглави Изпълкома на БФС, който се събира днес  от 14.00 часа в Национална футболна база Бояна, заради оставката на Боби Михайлов. Преди дни лично премиерът Бойко Борисов поиска Михайлов да освободи поста заради расисткия скандал след мача с Англия. Но днес все по-реалистично изглежда Камен Костадинов, дългогодишен депутат от ДПС и изключително близък до лидера на формацията Ахмед Доган, да получи ръководния пост в БФС, коментира познавачи на потайностите в родния футбол.

Според Устава на БФС при подаване на оставка правомощията на президента се изпълняват от първия вицепрезидент, а при невъзможност или отказ от негова страна - от друг вицепрезидент, избран от ИК до провеждането на конгрес. Първият вицепрезидент Йордан Лечков е кандидат за кмет на Сливен и няма как да бъде обявен за изпълняващ длъжността президент на БФС. Така изборът на временен президент се свежда до другите двама вицепрезиденти - Михаил Касабов и Атанас Фурнаджиев.

Фурнаджиев обаче също подаде оставка в четвъртък и призова останалите членове на Изпълкома да последват примера му, и да насрочат конгрес през февруари догодина. Проблеми с председателския пост имат и някои от другите членове на Изпълкома. Кирил Домусчиев и Венцислав Стефанов са собственици на футболни отбори. Бизнесменът Спас Русев само преди месец обяви оттеглянето си от "Левски" и показва, че няма амбиции да бъде фактор във футбола. Емил Костадинов и Валентин Михов едва ли ще се хванат да оправят само за месеци бакиите в БФС. Така като най-вероятни претенденти се очертават Камен Костадинов от ДПС и Панайот Рейзи, бивш кмет на Созопол, който през пролетта си отиде от ГЕРБ заради корупционен скандал. 

Наблюдаващи задкулисните игри в родния футбол твърдят, че Сараите отдавна имат апетити към поста на Михайлов, а самият Камен Костадинов е в играта още от времето на Иван Славков – Батето. При редовен избор в БФС изборът му за шеф ще предизвика скандал, но сега е удобният момент ДПС да овладее футбола. Съществува и версия Боби Михайлов да бъде преизбран отново, но най-приемливо е предложението на Фурнаджиев цялото ръководство като отговорно за батака в БФС да подаде оставка, а членовете му да не се кандидатират повече за ръководни постове.