Шефът на БЕХ: Ако се бях съобразил със заповедта за уволнение, холдингът щеше да "катастрофира"

Валентин Николов подчерта, че за него не е важно да остава на този пост

Валентин Николов

Валентин Николов

„Въобще не ми е важно (да остана шеф на БЕХ), не искам да съсредоточавам внимание към моята персона. Енергетика и без мен е имало, ще има, дай боже, и в бъдеще“, заяви уволненият директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов в ефира на Би Ти Ви.

„Проблемът е в няколко въпроса. Първо, защо в последните дни на своето съществуване министърът реши да смени (ръководството на) БЕХ и то без да си говорим. Вторият въпрос, който се поражда: „А не блокира ли работата на следващия министър, който може да иска свой екип?“. Третият въпрос е: На какъв принцип щеше да назначи новия борд? Някои от тези хора не са били в енергетиката. Как реши, че тези хора ще управляват по-добре от нас?“, попита  Николов.

Той е категоричен, че „когато дойде новият министър, лично ще подам своята оставка и той ще реши дали да я приеме“.

По думите му, ако се беше съобразил със заповедта за уволнение, това е щяло да доведе до „катастрофа“, защото нямало да има кой този вторник да подпише за изплащането на транш от 550 милиона по облигационен заем, които е трябвало да бъдат преведени в „Ситибанк“ в Лондон. Ако това не се било случило, всички облигационни заеми стават предсрочно изискуеми и БЕХ е щял да изпадне в несъстоятелност.

"Снощи министърът ми прати писмо, с което ми дава право да подписвам", съобщи Николов.
От енергийното ведомство обявиха, че до вписването на нов ръководен състав на холдинга, старият е длъжен да изпълнява добросъвестно задълженията си.