Шефът на Национална лотария: Симеонов не само не познава нашия бизнес, но и Конституцията

В България хазартът е много добре регулиран и проверяван, не мисля, че трябва да се пипа закона, казва още Димитър Ганев


От това, което казва г-н Симеонов единственото, което разбирам е, че той няма никакви познания за нашия бизнес. Той не е длъжен да ги има, но непознаването на Конституцията вече е лошо. Нейните принципи са за свобода на търговията, на бизнеса, на частната инициатива и забрана на монополите. Така коментира предложението на "Обединени патриоти" за промени в Закона за хазарта изпълнителният директор на Национална лотария Димитър Ганев в студиото на Нова ТВ.

Припомняме, че „Обединени патриоти" предлагат промени в Закона за хазарта, а вносител на законопроекта е Валери Симеонов. В тях се залага на първо място забраната за извършване на лотарийни игри от частни фирми, това да стане държавен монопол, както е в много държави от ЕС, защото тогава част от печалбите са гарантирани, че ще отиват в "Спортния тотализатор".

„В Конституцията изрично пише къде държавата може да прави монопол. Хазартът не е една от тези области”, посочи още Димитър Ганев.

„Това, което даде Симеонов като пример, е Австрийска лотария. Нейният собственик обаче е частна компания. Такава е ситуацията и в Англия, Италия, Гърция, Турция и други ", допълни Ганев.

„Знаете, че държавните неща не са особено добре развити. Преди една година ние спечелихме концесията в Молдова. Там има абсолютен държавен монопол – държавата оперира, но чрез нас, ние сме концесионер и за 15 години имаме билети, спортни залози и числови игри”, коментира изпълнителният директор на Националната лотария.

„Смятам, че в България хазартът е много добре регулиран и проверяван. Не считам, че една промяна в закона ще доведе до нещо по-добро”, категоричен бе той.