Шистовият газ притисна до стената Русия и Саудитска Арабия

Двете страни повече не могат да си позволят ценова война със САЩ

Увеличеното производство на шистов газ в Америка притисна до стената Русия и Саудитска Арабия.  

Сделката, сключена между ОПЕК и Русия за продължаване на срока за съкращаване на добивите беше продължена в четвъртък за още 9 месеца. Точно това, което сега се смята за добър ход, може да се превърне в капан, който да щракне за държавите-производителки на петрол. И то за дълго време, пише специализираният сайт „Финанс”.
Намалявайки дневния си добив с 1.8 милиона барела, най-големите страни-производителки се надяваха запасите в големите държави-потребителки от 3 милиарда барела да намалее, а цените да тръгнат нагоре.
Но вместо това, запасите продължиха да се увеличават, цените не прехвърлят 50-53 долара за барел. Затова експерти предполагат, че излизане от това ограничение на добивите става невъзможно, защото на пазара ще се изсипят допълнително близо 2 милиона барела дневно и цените със сигурност ще се сринат.
Причината за тази ситуация е увеличаването на добивите на шистов газ в САЩ, заедно с началото на разработване на нови проекти от Канада и Бразилия.. Тези нови разработки и американския шистов газ дават 1.4 милиона барела дневно, още 0.5 милиона барела ще даде Либия, която не спазва ограниченията на ОПЕК.
Така свръхпроизводството и предлагането на петрол ще се съхрани поне до 2020 година, а това означава, че ОПЕК и Русия ще трябва да задържат споразумението за намаляване на добивите от страх да не претоварят пазара и да сринат цената още.
Преди да се сключи сделката за намаляване на производството на петрол, водещата държава в ОПЕК-Саудитска Арабия убеждаваще, че за 6 месеца пазарът ще се освободи от запасите и цените ще тръгнат нагоре. Сега вече е ясно, че това едва ли ще стане и за 15 месеца.
Надеждата сега е в увеличаване на консумацията на петрол в света. Но според прогнозата на Световната енергийна асоциация, водещите икономически държави вече са достигнали своя пик на потребление и увеличаване на търсенето не се очаква.
Остават Индия и Китай, които купуват най-много петрол и имат неравномерно развитие на икономиките си. Китай обаче от година купува по 15% петрол повече, отколкото реално потребява и трупа стратегически запас. Става дума за 1.1 милиона барела дневно и когато хранилищата на държавата се напълнят, тези количества ще се прибавят към излишъка.
Саудитска Арабия и Русия повече не могат да си позволят ценова война със САЩ.  Миналата година, когато цената падна до 40 долара за барел, в бюджета на Русия се отвори дупка от 20%, а саудитците похарчиха 110 милиарда долара, за да не допуснат обезценка на националната си валута. Ако това се повтори, не е ясно как ще се правят финансовите системи на двете държави.