Шопската салата била "изобретена" на едно събрание в "Балкантурист" през 1955 г.

Оригиналната рецепта се различава от вариантите, които се сервират днес, разказа доайенът на българския туризъм Петър Дойчев

Петър Дойчев

Петър Дойчев

Оригиналната рецепта за Шопската салата е измислена и утвърдена през 1954-55 г. в ресторант "Черноморец" в курорта "Св. св. Константин и Елена" ("Дружба" 1957 -1992 г. бел. ред.). Това разказа пред БНР Петър Дойчев, наричан "доайен на българския туризъм". Той е започнал работа в отрасъла през 1948 година и достига до началник на отдел "Средства за подслон и хранене" към Комитета по туризъм. Носител на орден "Стара планина", почетен гражданин на Бургас и Варна.

Дойчев разказа, че във въпросния ден в ресторанта бил генералният директор на "Балкантурист" Владо Костов. "Една сутрин той събра специалистите в ресторанта – главния готвач, отговорника студена кухня, сервитьори и други служители. И аз присъствах на това събиране с цел да разнообразим менюто на ресторанта, защото напливът вече беше голям и естествено започнахме със салатите", разказа случката Дойчев. След като била одобрена рецептата на новата Шопска салата в този ден, след дегустация, тя е "пусната в производство".

Оригиналната рецепта се различава от вариантите, които се сервират днес.

Оригиналната рецепта

Дойчев обясни, че Шопската салата е продължение на Жътварската салата на "Балкантурист" и даде и оригиналната рецепта: "Шопската салата е изградена от домати и краставици, чушка печена (почистена от люспички и семки), лук (червен сладък). Той добави, че показател на салатата е лютата чушка поставена отгоре.

Разликата между Жътварската и Шопската салата е, че на Жътварската е раздробено сиренето отгоре, а при Шопската е стъргано сиренето. "Украсата трябва да е от магданоз, никакви розички от домат и други хрумвания. Сервитьора трябва да попита дали клиентите искат лук или не, а грамажа на ястието е 150-180 г.", даде указания Дойчев. Жътварската е със сурова чушка и кромид лук, обясни друга разлика Дойчев. Той разказа още, че салатата е наречена Шопска, заради лютата чушка, тъй като шопите обичали люто.

"Тази салата е марката на България. Трябва тази салата да се защити", призова Петър Дойчев с искане за патент. Шопската салата е популярна на Балканите и Централна Европа и в няколко страни смятат рецептата за своя традиционна.