Щабът на Навални обяви началото на протеста в цяла Русия, Г-7 осъди ареста му (ВИДЕО)

Екипът на арестувания руски опозиционен лидер Алексей Навални призова за нов протест в цяла Русия от 12 часа на 31 януари. Оперативните щабове на Навални в страната работят под пълна пара. Те определиха за място на провеждането главните улици на градовете.

В Москва протестиращите ще атакуват  също агенцията за сигурност на страната и президентската администрация, на чиято табела през уикенда окачиха слипове,символ на подлото отравяне с "Новичок" на Навални.

В събота полицията задържа близо 3900 души - рекорд за един ден - на митинги в над 120 града в страната, където демонстранти призоваха за освобождаването на Навални Днес групата от държави от Г7 осъди ареста на руския опозиционен лидер Алексей Навални, определяйки задържането му като "политически мотивирано".

Външните министри на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ заявиха, че задържането на Навални е "достойно за съжаление" и призоваха за неговото "незабавно и безусловно освобождаване", съобщи БГНЕС.

„Русия е обвързана чрез своите национални и международни задължения да зачита и гарантира правата на човека“, се казва в изявлението на седемте държави.

44-годишният Навални беше задържан на московското летище „Шереметиево” на 17 януари, по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяване след отравяне с нервен агент.

Упрекът на Г7 демонстрира единния фронт в групата срещу Русия, изгонена от тогавашната Г8 през 2014 г. заради анексирането на Крим.

Навални поддържа, че нападението срещу него през август миналата година е наредено от руския президент Владимир Путин - твърдение, което Кремъл многократно отрича.

В изявлението си G7 осъди използването на химическия нервен агент "Новичок" и заяви, че "всяко използване на химическо оръжие е неприемливо и противоречи на международните норми срещу използването на такива оръжия".

Те призоваха руските власти да „разследват и да обяснят достоверно използването на химическо оръжие на негова земя в светлината на руските задължения по Конвенцията за химическо оръжие“.