„Щайнмайер” - формула с продължение, която взриви вълна от протести

Властите не комуникират с обществото за бъдещето на Донец и Логанск и игнорират необходимостта от диалог

Евгений Магда

Евгений Магда

Евгений Магда*, Институт за световна политики (Киев)

Според участниците в Тристранната контактна група в Минск и представители на непризнатите републики в Донбас «Формулата Щайнмайер» може да даде импулс на процеса на урегулиране на конфликта в Донбас. За съжаление, няма гаранции, че този процес ще бъде в интерес на Украйна . Нека се опитаме да дадем отговор на въпросите, които се появиха като резонанс от тази среща.

Какво по същество представлява формулата «Щайнмайер»?
До 1 октомври 2019 г., когато в писмо  бе изразена готовността да бъде следван определен алгоритъм за провеждане на местните избори в окупирания Донбас, адресирано до представителя на ОССЕ Мартин Сайдик, подписано от представители на Украйна, Русия и непризнатите републики в Донбас, фразата „формула на Щайнмайер“ имаше съвсем различно значение, тъй като по  документи тя не съществуваше. В първия ден на октомври съгласието на Украйна за провеждане на местни избори в окупирания Донбас бе документирано преди изтеглянето на руските войски оттам. Можем да си представим в този случай резултатите от волеизлеянието, ако си припомним, че окупираните райони на Донбас са зона, 

активно използвана за руска пропаганда

 В средата на септември Леонид Кучма отказа да подпише формулата като единен документ с представители на така наречените народни републики, но на 1 октомври той подписа нарочно писмо с формулировката, както направиха и другите участници в процеса на преговори.

Защо формулата беше договорена едва на 1 октомври 2019 г., при все че Петро Порошенко също споменаваше „формулата на Щайнмайер“? 
Тъй като тази фраза влезе в употреба при преговорите за съдбата на Донбас през 2016 г., не е изненадващо, че Порошенко я споменава. Заслужава обаче да се подчертае, че той постоянно игнорираше създаването на предпоставки за прилагането на формулата на практика. Екипът на Зеленски прие да подпише този документ, тъй като Русия предложи тази стъпка като условие за провеждането на срещата във Нормандския формат.

Каква е позицията на Зеленски и неговата партия «Слуга на народа»
Президентът на Украйна проведе пресконференция вечерта на 1 октомври. Той припомни необходимостта от освобождаване на затворниците, подчерта, че изборите ще се проведат, когато „няма да има войски в Донбас“. Зеленски публично увери, че няма да прекрачи червената линия в процеса на разрешаване на конфликта в Донбас и

 няма да предаде интересите на Украйна

 Държавният глава обеща, че законът за специалния статут на Донбас ще бъде приет след широко обсъждане, без да уточнява какво ще бъде неговото съдържание. Срокът, в който действа законът „за особеностите на местното самоуправление в определени региони на Донецка и Луганска области“, който не е влязъл в сила, изтича през декември тази година. Интересно е да се отбележи, че представителят на „Слуга на народа“ и ръководител на парламентарната комисия по външни работи Богдан Яременко смята, че текстът на посочения закон ще трябва да бъде съгласуван с Русия.

Каква е гледната точка на опозицията?

Лидерът на «Европейска солидарност» Петро Порошенко разкритикува подписването на формулата на Щайнмайер, като подчерта, че тя нарушава логиката на пътната карта за прилагането на споразуменията от Минск, подписани по време на неговото управление. Порошенко, припомня, че е настоявал за въвеждането на миротворителни сили на ООН в Донбас и най-общо урегулиране на въпросите, свързани със сигурността в района. Партия «Глас» предложи да се проведе закрито заседание на парламента с участието на президента, за да се обсъди формулата на Щайнмайер, но Владимир Зеленски игнорира това предложение. Президентът се срещна на закрито заседание с лидерите на парламентарните групи на партиите, представени във Върховната Рада и представители на "Слуга на народа". Парламентарната група на „Отечество“ се опита да лансира позиция, която да бъде предпоставка да се покачи рейтинга на нейния лидер Юлия Тимошенко. Втората най-голяма парламентарна група в украинския парламент, «Опозиционната платформа за живот» приветства формулата на Щайнмайер и е готова да участва в нейното прилагане в украинското законодателство.

Какво написаха медиите?

Външният министър Вадим Пристайко каза, че е предал на президента Владимир Зеленски „План А“ и „План Б“ , свързани с урегулиране на отношенията в Донбас, но те все още не са обявени публично. Пристайко действа като посредник вестоносец, подчертавайки необходимостта да бъде принуден Владимир Путин да седне на масата за преговори, като предлага да бъде облекчена икономическата блокада в непризнатите републики Донецк и Луганск, и възстановени железопътните комуникации с окупираните територии на Донбас.

Защо в Украйна се организират протести срещу «Формулата Щайнмайер»?

Първите протести в Киев и Лвов се състояха вечерта на 1 октомври, а на 6 октомври на Майдана в столицата имаше многохиляден митинг под мотото „Не на капитулацията“. Подобни акции, макар в далеч в по-малки мащаби, бяха проведени в десетки други населени места, включително такива, разположени в близост до демаркационната линия. Лвов, Ивано-Франковск, Областните съвети в Суми, Общинският съвет на Кропивницки се противопоставиха на подписването на «Формулата на Щайнмайер». Ако оставим емоциите на страна, проблемът е, че властите не комуникират с обществото по този  изключително чувствителен въпрос и игнорират необходимостта от диалог. Нека ви припомня, че на 1 октомври руските медии доминираха в информационното пространство на Украйна, което до голяма степен осигури критично възприемане на посланието след подписването на „Формулата на Щайнмайер“. Жителите на Донбас също се противопоставят на евентуалното изтегляне на украинските войски, доколкото за много хора там  перспективата да останат в сивата зона създава значителни проблеми.

Как реагираха в Донецк и Луганск?

Лидерите на така наречените Донецка и Луганска народни републики - Денис Пушилин и Леонид Пасечник, още на 2 октомври публично обявиха необходимостта Киев официално да съгласува с тях бъдещия текст на закона за особения статут на Донбас. Предвид намерението да се проведе курс за интегрирането на региона към Русия, без да могат да бъдат върнати в състава на Украйна, те определиха като това като част от информационната политика на Кремъл.

Какво предлага Кремъл?

Кремъл умело маневрира в информационното поле, създавайки в очите на Запада илюзията за постигането на определени договорености. Владимир Путин публично отбеляза желанието на Володимир Зеленски да постигне мир в Донбас, докато руският външен министър Сергей Лавров припомни необходимостта от пряк диалог между Киев, Донецк и Луганск. Подобно изискване Русия поставя още от 2014 г. Изглежда, че Руската федерация използва формулата  за размяна на затворници, започнала в началото на септември, за да установи компромисни отношения с украинските власти и тя ще продължи да говори за бъдещи размени, за да постигне приемлива за нея версия на случващото се.

Реакцията на  Германия и Франция

Еманюел Макрон е двигателят,  ускорил срещата на Нормандската четворка, като по този начин се стреми да демонстрира собственото си лидерство в европейската политика и да неутрализира влиянието на „жълтите жилетки“. Нека ви припомня, че предстоящата среща на върха в Нормандия, която ще бъде дебют не само за Зеленски, но и за Макрон, ще се проведе в Париж, а френският президент ще се опита да свири първата цигулка по време на преговорите. Ангела Меркел не е толкова активна. Предполагам, че лансирането на фразата „формула на Щайнмайер“ се насърчава от Русия, за да привлече вниманието на Германия на подсъзнателно ниво (Франк-Валтер Щайнмайер е федерален канцлер на Германия).

Възможно ли е към Нормандския формат да се присъединят САЩ или друга влиятелна държава? 
Не, и това не е само заради политическата криза, възникнала в САЩ след телефонния разговор между Тръмп и Зеленски. Разширяването на формата изисква съгласието на всички негови участници, преди всичко на Русия. Няма причина да се смята, че Кремъл възнамерява да промени конфигурацията на преговорите за Донбас, като се има предвид създадената твърде  удобна за нея ситуация. А последните изявления на Доналд Тръмп едва ли ще му позволят да изглежда като заинтересован партньор за разрешаване на продължителния конфликт в Източна Украйна.

Съществуват ли заплахи от прилагането на «Формулата Щайнмайер»?

Постигнатото съгласие по прословутата формула само по себе си е грешка на украинските власти, която може да се окаже фатална. Разбира се, заплаха представлява не само изтеглянето на военните части, което може да остави стотици цивилни незащитени. Дори да не бъдат проведени избори според руския сценарий в реално окупирания Донбас. Желанието на украинските власти да постигнат среща в Нормандския формат може да се превърне в „принуда за мир“ според алгоритъма на Русия, което със сигурност е много опасно. Наивно е да се смята, че единствено НАТО е осъвременило подходите си при воденето на война на фона на руската агресия срещу Украйна, Русия също вече отчита новите реалности. А Кремъл е наблизо и тласка размирния Донбас в състава на Украйна според своя сценарий, което създава предпоставки за нестабилност за украинците. Да се противодейства на тези планове е възможно само чрез консолидация на обществото, а днес в Украйна има много сериозни проблеми.

*Коментарът е поръчан от Атлантическия съвет на България и предоставен за публикуване на Faktor.bg