Атанас Фурнаджиев: Ще има поне петима кандидати за президент на БФС, конгресът ще бъде легитимен

Атанас Фурнаджиев

Атанас Фурнаджиев

Вчера бившият селекционер на националния отбор Димитър Пенев заяви в ефира на бТВ, че "българският футбол се управлява от засада". Днес в същото студио вицепрезидентът на футболната централа Атанас Фурнаджиев отрече Борислав Михайлов да продължава да участва в управлението, дори и индиректно. "Борислав Михайлов е президент в оставка. Тя трябва да бъде приета от конгреса. Той е избран на конгрес и само конгресът може да го освободи", добави Фурнаджиев.

"Причината да няма конгрес - едната е коронавирусът, другата е лицензирането на футболните клубове. Заради промяната в Закона за спорта клубовете подлежаха на ново лицензиране. До юни от над 600 клуба - членове на БФС, не повече от 200 бяха лицензирани", коментира още Фурнаджиев.

По повод твърденията на бившия вицепрезидент Йордан Лечков, че предстоящият конгрес е нелегитимен, тъй като трябва да се проведе след искане на една трета от клубовете, Фурнаджиев отговори: "Щом е вписан в Търговския регистър и щом съдиите са преценили, значи е легитимен."

"Конгрес ще има на 11 декември. Аз очаквам да има поне петима кандидати и на база на техните платформи конгресът да избере най-достойния. Важно е кой и с какъв екип ще дойде, аз няма да се кандидатирам", обяви Фурнаджиев.

В момента начело на българския футбол е Михаил Касабов, който е временно изпълняващ длъжността президент. До момента официални кандидатури са издигнати на Христо Порточанов, както и на бившия ръководител на "Марица" Христо Христов. През юни Христов обяви, че преди две години е дал пари в брой на член на изпълкома, за да се манипулира мач на тима от Пловдив.

По темата Фурнаджиев каза, че не знае абсолютно нищо. "Ако това е вярно, е престъпление."

Сред коментираните имена е и бившият капитан на националния отбор Стилиян Петров. "Стилиян е изключителен футболист и човек. Проблемът е дали има желание, но този вариант би бил много добър."