„Швейк“ празнува на сцена под звездите юбилейното 100-но представление

Ако Хашек беше по-малко талантлив, този роман щеше да бъде най-тъжната книга на света, споделя Бина Харалампиева, режисьор на спектакъла

Популярният спектакъл „ШВЕЙК“ на театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“ празнува на 7 юли своето 100-но представление. Той ще бъде представен на сцена под звездите пред Народен театър „Иван Вазов“. 

Представленията на култовата пиеса се играят пред пълни салони в Театъра на армията цели 5 сезона. Публиката се забавлява истински с актьорското изпълнение на Геро като Йозеф Швейк от Винохради. Той е обвинен в държавна измяна, но кой знай защо вместо в съда Швейк е изпратен в лудница, след като психиатърът му поставя диагноза „духовна тъпота и вроден кретенизъм“. Престоят му там не продължава дълго..., но пък е изпълнено с безброй тъжни, но и безумно смешни случки. 

Швейк е „Добър до глупост, а не добър от глупост. Швейк е преживял всички патила на света. Войни, кризи, лицемерни величества, похотливи хазяйки, доносници и попове… И продължава да крачи, непрекъснато затягайки колана на войнишкия панталон, който не му е по мярка. Препъва се и кани наляво и надясно на чаша бира в шест часа след войната...“, споделя Юрий Дачев, адаптирал текста на романа на Ярослав Хашек.

 
Не по-малко забавни и смешни са образите на Валентин Танев, който се превъплъщава в ролите на санитар от лудницата, затворник, вдовицата Мюлерова, войник от лазарета, военния свещеник Ото Кац, сапьора Водичка, фелдфебела Биглер, палач, руснака, казак, грузинец и татар, както и в няколко породи кучет

„Ако Хашек беше по-малко талантлив, този роман щеше да бъде най-тъжната книга на света. Но той е успял да направи тъжното – идиотски смешно. Малкият войник Швейк оцелява винаги, въпреки безобразията и безумието на големите и умните. Ако това не е повод за правене на театър, не знам какво е.", коментира режисьорът на спектакъла Бина Харалампиева.