Швейцария затваря небето си заради срещата Байдън-Путин

Швейцарските власти ще затворят въздушното пространство на страната за полети във връзка със срещата на върха на 16 юни в Женева между руския президент Владимир Путин и държавния глава на САЩ Джо Байдън, предаде TACC.

"На среща на 11 юни Федералният съвет одобри временно ограничение за използването на въздушното пространство по време на срещата между президента на САЩ Джо Байдън и президента на Русия Владимир Путин от 15 юни до 17, 2021 в Женева", се казва в съобщението на швейцарското правителство.

Швейцарските ВВС ще изпълняват функциите на въздушна охрана и ще извършват засилено наблюдение на въздушното пространство, заявиха още от правителството.

Ограниченията се въвеждат от 8 часа на 15 юни до 8 часа на 17 юни местно време. В същото време търговските полети до и от международното летище в Женева "няма да бъдат засегнати от ограниченията".

На заседанието си в петък Федералният съвет разреши разполагането на до 1000 военнослужещи в подкрепа на кантоналните власти в Женева във връзка със срещата на върха. Военните ще отговарят за защитата на чуждестранните мисии.

Срещата на президентите на Русия и САЩ - Владимир Путин и Джо Байдън, ще се състои на 16 юни в женевската вила "Ла Гранж". Лидерите на Русия и на САЩ ще обсъдят състоянието и перспективите за развитие на двустранните отношения, проблеми, свързани със стратегическата стабилност, и актуални въпроси от международния дневен ред, включително взаимодействието в борбата с коронавируса, съобщи по-рано Кремъл.

Това ще е първата лична среща между Путин и Байдън като президент на САЩ.