Сидеров: Призован съм да се кандидатирам за кмет, така както бях призован да направя "Атака"

Има хора, които вярват, че мога да се справя с това, което те наричат подигравка с традиционните ценности, аргументира решението си атакиста

Волен Сидеров

Волен Сидеров

“Може би ще бъда принуден. Не принуден, а призован - както направих партия “Атака” през 2005-а след сериозни призиви на страшно много хора, които слушаха и гледаха моите коментари. И казаха: “Направи партия, за да станат тези идеи политика.” Това разкрива в интервю за „24 часа“ лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който обяви, че ще се кандидатира за кмет на София.

Той изрази своето недоумение на какво разчита сега Йорданка Фандъкова, за която се говори, че най-вероятно ще стигне до балотаж най-вероятно с Мая Манолова.

“Аз не зная Фандъкова, след като така лесно отказва подкрепа, на какво разчита, но вероятно разчита много на себе си... Имах предвид, че в момента се оформя един граждански комитет от хора, които предлагат аз да изляза за кмет като кандидат на “Атака”, за да мога да се справя с това, което те наричат подигравка с традиционните ценности. Става дума за гей парада, който всяка година се провежда в центъра на столицата и става все по-отблъскващ. И който все пак го гледат деца и подрастващи. Сегашното ръководство на столицата го допуска въпреки нашите възражения. Тези, които ме подтикват и подкрепят да се издигна за кмет, разчитат на това, че съм последователен и че съм сериозен и решителен в действията си. Ако бъда избран, наистина ще ги прекратя. Не само това. Има и други неща - ревизия на бюджета, поглед към кварталите, а не към “Граф Игнатиев”, аргументира решението си атакистът.

Що се отнася до това дали има известни имена сред тези, които го искат за кмет на столицата, Сидеров обяснява:

„Има, да. Щом хора с име ме призовават, значи има нужда от мен. А щом има нужда от мен, няма как да се оттегля, да се скрия и да бъда на топло. Много по-приятно е да не участвам, защото, когато излизаш на избори, знаеш, ставаш мишена и обект на всякаква черна пропаганда, особено при мен. Така че то си е едно изпитание. Но аз съм приел обществената работа като отдаване на хората. Който го приема като прибиране и дебелее от това, няма да назовавам имена, той значи има друго виждане за света, политиката и обществения живот. Но накрая всеки си плаща.

Аз утре (днес - б.а.) смятам да ги поканя - има и от спортните среди, и от културните. Да ги поканя в централата на среща, за да се види, че наистина ме стимулират за кмет не толкова партийните структури, които също са “за”, колкото и хора извън “Атака”. Ще ги видя и ще изслушам техните аргументи. А както виждам, битката Манолова - Фандъкова някак се очертава като предначертана - това са и край, все едно няма други кандидати. Не би трябвало да е така. Има и може да се появят достатъчно сериозни кандидати, които да привлекат внимание.“

Волен Сидеров отново изтъкна, че отстраняването му като председател на ПГ е било направено по незаконен начин. 

„Депутатите от ВМРО и НФСБ извършиха заедно криминален акт. Не е силна думата. Те нарушиха правилника за свикване на общото събрание, според който трябва да бъдат известени всички членове на парламентарната група. 27 на брой. Това не бе направено. Второ, дневният ред на заседанието, на което те ме свалят като председател, трябва да е подготвен от ръководния орган, тоест от мен и от зам.-председателите. Това не беше направено. С решението на ПГ, когато ме свалят като председател, се отменят постановки в коалиционното споразумение, което е по-висш акт. ПГ е вторичен акт на образуване. Коалицията за изборите е първичен. Не може вторичен акт да надскача първичен. Това го знаят всички юристи. Тези аргументи, написани от високи професионалисти, внесохме до г-жа Караянчева и в правния отдел на НС“, посочи още лидерът на „Атака“.