Симеон Дянков: За България определено е по-добре демократ да влезе в Белия дом

За България определено е по-добре демократ да влезе в Белия дом. И не само в Белия дом, а в Конгреса, и в Сената.Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в "Здравей, България" на Нова телевизия.

Цари мнението, че ще дойдат демократите в Белия дом. Въпросът дали това ще стане и в Сената. Въпросът е дали ще могат демократите да вземат тези 4 места, които са им необходими в Сената, за да го обърнат, продължи той . Защото нямало да има идеи като санкции за „Турски поток”.

По думите му, по време на втория мандат на Барак Обама точно Сенатът е спъвал всяка негова външнополитическа инициатива. Дянков обаче прогнозира, че демократите няма да успеят да обърнат съотношението в горната камара на Конгреса – 4 места.

Ако затворим така, както през пролетта, голяма част от секторите няма изобщо да се съвземат. За САЩ изчисленията сочат, че 2 от 3 бизнеса ще изчезнат.  Според Дянков, в България също се върви в такава посока. „Дават се доста пари – въпросът е как помагаме на бизнеса”, попита той, като напомни, че сега се помага на една част от пенсионерите, на децата, но липсва темата на бизнеса. Дянков посочи пред Нова телевизия за примери зимния туризъм, мебелната промишленост.

Ако кажем на бизнеса, нямаме пари за вас сега..
Тук е моментът държавата да помага на бизнеса в тези традиционно най-трудни месеци през есента и зимата.  Трябва да се разкрият програми, които започват днес, не утре, не след три месеца. Сега не се помага особено точно на работещите хора , те са тези, които ще дърпат икономиката напред. 

„Не е въпросът да се опитваме да помагаме, а да сме готови и да сме пред следващата вълна”, заяви Дянков. И подчерта, че 4 месеца трябвало да заработи мярката „60/40”. Като контрапункт той даде републиканците и Тръмп, които подценили COVID-19, но бързо действали за спасение. „Децата и пенсионерите не произвеждат национален продукт”, предупреди Дянков – няма как да стане да се помага тогава, когато си на ръба на банкрут, по думите му. На работещите хора в България не се помага особено, заключи бившият финансов министър. Има много мерки, които може да взаимстваме от Чехия, Словакия, Германия. Ние правим може би 25% от мерките, които можем. Не е проблемът в парите, а във фокуса, заяви Симеон Дянков.