Симеон Сакскобурготски: Членуваме в ЕС, нека се замислим от къде сме тръгнали и къде сме, въпреки проблемите

Днес Симеон Сакскобурготски,  който е последният български цар и биш премиер, навършва 82 години.  Пред "120 минути" на Би Ти Ви той сподели, че се чувства щастлив, че все още е срещу живите и в говори за вярата си в Бог и България. Не скри смущението си от студения прием на папата от Светия Синод, макар и да завоалира всичко в типичните за него фрази.

"Видяхме в Румъния как беше посрещнат, в Македония също... Не обичам да се връщам към прецеденти, гледам глобалното. Спомням си срещите ми в Асизи, икономически такива, с всевъзможни други вероизповедания, беше нещо чудесно, защото най-накрая имаше молитва за мир, за разбирателство", обасни той

 Вярата е нещо много лично. За мен тя е такава силна опора, че бих се надявал повече хора да намерят този път, каза той. Според него трябва да има по-голямо обединение между християните по света.

Членуваме в ЕС, нека се замислим от къде сме тръгнали и къде сме, въпреки проблемите. Страната ни има много дадености, толкова много качествени и способни хора, с които няма как да си песимист за бъдещето.

Не питай какво може държавата да направи за теб, а какво можеш ти да направиш за родината си, тази мисъл на Джон Кенеди споделих преди много години с наши сънародници в Чикаго. Мисля, че ако тук можем да се задействаме като един отбор оптимистичния изход от настоящето е гарантиран, заяви Сакскобурготски.

Задоха му и въпроса за решението на съда за отнемане на двореците и хижите той обясни, че е освободил тези, отнети му от съда, но до ден днешен никой не си е направил труда да ги приеме.

"Страхувам се, че ще имат съдбата на т.нар. Царски конюшни", призна той.