Синът на репресиран комунист: И аз бях с промит мозък като връстниците ми

В последните си страници баща ми написа, че целият му живот е бил напразен заради една идеология, споделя Петър Богданов

Петър Богданов

Петър Богданов

Днес от 17 ч. БНТ ще излъчи третия филм от новия сезон на документалната поредица „Отворени досиета”, посветена на жертвите на комунизма. Документалната лента е под заглавието „Стефан Богданов. Признанията на един комунист” за някогашния съветски нелегал преди 9 септември 1944 г. и след това началник на отделение „Б” (контраразузнаването) на Държавна сигурност, оставил разтърсващи мемоари за комунистическите репресии, през които преминава. За него разказва синът му д-р Петър Богданов, избягал в Западна Германия в началото на 70-те години на миналия век. Преди излъчването на документалния филм, чийто режисьор е Димитър Коцев – Шошо, сайтът desebg.com публикува интервю с Петър Богданов на журналиста Христо Христов, който е сценарист на документалната поредица „Отворени досиета”. 

Синът на главния герой в този филм - Петър Богданов, е лекар по професия и живее в гр. Кьолн, Германия. Той, заедно с Христо Христов, журналистът в основата на тази поредица, гостуваха в предаването "Денят започва с Георги Любенов". по БНТ.

Стефан Богданов е активен участник в нелегалното комунистическо движение, обучен в Москва. Като съветски агент и сътрудник на съветското военно разузнаване, в България е арестуван и осъден на 5 години лишаване от свобода. При следващия арест е осъден на доживотен затвор. След 9 септември 1944 оглавява контраразузнаването в ДС. През 1951 е осъден на 15 години затвор като "трайчокостовист". След реабилитацията му е директор на Българска фотография, а после - търговско аташе в Швейцария. През 1981 отново е арестуван, разследван и изключен от партията.

"В самата комунистическа партия е имало също огромен процент жертви на режима. Там това е тема табу. С тази поредица ние нарушаваме това табу благодарение на г-н Петър Богданов, син на Стефан Богданов", заяви Христо Христов.

В разказа си своя баща Петър Богданов не успя да сдържи сълзите си. "Вие един ден на колене ще паднете пред този народ", им казах. Той нямаше чувството, че цялата партия е виновна. На запис Стефан Богданов. 

"В последните си страници баща ми написа, че целият негов живот е бил напразен заради една идеология. Това е повече от едно разкаяние. Това е отричане на една престъпна идеология", разказа Петър Богданов. "И моят мозък беше промит като всички момчета на тази възраст. Мислех си какъв герой е баща ми, но след като започнах да слушам ББС и постъпих в английската гимназия, започнах да чета и да разбирам нещата. Видях, че Ленин е един много прост човек. Казах го и на татко: "Това е много прост човек", а той: "Ти много да не знаеш!", разказа д-р Богданов.

"Ако не бях с името Богданов, никога нямаше да отида в Германия. ГДР беше най-западната държава за нас. Целта ми беше да емигрирам", разкри той.

Какво не знаем за тоталитаризма? Каква е цената на свободата? Кое прави човека способен да застане сам, с лице срещу една цяла система? Проектът на Българската национална телевизия има нелеката задача да отговори на този въпрос. Целта на документалната поредица „Отворени досиета” е да съхрани паметта за миналото, да потърси истини за него, истини, които правят пътя към бъдещото по-чист. Шест филма разказват болезнената история на шестима политически затворници. Показват отделната съдба, вплетена в механизма на комунистическия режим.