Синдикалисти: 45% от учителите са преболедували Ковид-19, 35% са готови да напуснат при задължителен "зелен сертификат"

Близо 45% от учителите са преболедували, а 35 на сто заявяват, че ще напуснат, ако се въведе задължителен зелен сертификат, заявяват от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", като се позовават на данни от тяхна анкета. 

От синдиката са изпратили писмо до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, в което изразяват готовност да реагират "с всички възможни средства, включващи протести и стачка при липса на диалог в тази трудна ситуация". Писмото е по повод "напрежението в образователната система". 

Вижте пълния текст на позицията на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"

През последните дни в медийното пространство се загатва за задължителен зелен сертификат за учителите в България. Какъв е вашият стратегически план за образователната система, за въвеждането на ОРЕС и диференцирания подход, за евентуално въвеждане на зелен сертификат към учители и ученици и за Вашите грижи като Министър на здравеопазването, за здравето на българските учители?

Образователната система е най-организирана и най-планомерна система в България, тя е най-голямата публична сфера и ефектът на брейнсторма не би бил приложим.

Затова уважаеми г-н Министър на Здравеопазването,

Българските учители искат да знаят сега:

• Ще бъде ли въведен зелен сертификат към българските учители?
• Ще бъде ли въведен зелен сертификат към ученици след 12-годишна или след 18-годишна възраст?
• Ако бъда въведен, какъв ще бъде гратисният период за неговото въвеждане?
• Зеленият сертификат ще има ли обвързаност с процента на заболеваемост?
• Ако бъда въведен зелен сертификат, ще се осигурят ли безплатни антигенни тестове /3 пъти седмично/ за работещите в образователни институции, които все още не са ваксинирани?
• Каква ще бъде организацията от страна на МЗ при евентуално въвеждане на зеления сертификат?
• Ако бъда въведен зелен сертификат, ще се осигурят ли пунктове за антигенни тестове във всяка образователна институция?
• Ще бъдат ли признати за учителите тестовете за антитела, при условие, че наша анкета установи, че 45% от работещите в системата са преболедували, но не са обявили това в РЗИ?
• Учители, боледуващи от кои болести, ще получат зелен сертификат без ваксина?

Уважаеми господин министър,

Вероятно знаете, че неодобрението на въвеждането на зелен сертификат в образователната система е 86% срещу едва 12% одобрение и неговото неочаквано въвеждане ще блокира образователната система, ще доведе до отлив на учители и ще създаде брутални трудности на българските родители.

Близо 35% от българските учители казват, че биха напуснали системата при въвеждане на зелен сертификат.
Освен това организиране на хибриден учебен процес при липса на учители е невъзможен за организиране.

Преминаването в ОРЕС на начален етап води до огромни дефицити в учениците на тази възраст, а вредите за първокласниците ще бъдат непреодолими при по-дълго прилагане на тази мярка.

Социалните партньори ви съветват да подобрите Вашата комуникация с нас, образователните експерти, и нека диалогът да бъде водещ при Вашите следващи решения и заповеди.

Синдикат "Образование" запазва своята готовност да реагира с всички възможни средства, включващи протести и стачка при липса на диалог в тази трудна ситуация.