Синдикатите за казуса с ТЕЦ-овете: Без ядрената централа и въглищните няма как да оцелеем, всичко се прави отзад-напред

Ясно е на всички ни, че енергетиката в България има няколко котви - ядрената централа и въглищните, без тях няма как да оцелеем. Хората искат яснота какво се случва оттук нататък. Най-големият враг на централите са цените на въглеродните емисии, при формирането на които няма нищо пазарно. Това коментира в ефира на БНТ председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Колегата му Димитър Манолов от "Подкрепа" допълни, че целият проблем е, че се действа отзад-напред - говори се за затваряне на централи, а не за това какви мощности ще ги заменят. "Това, за което днес настояваме, е да има постоянен разговор и актуализация", допълни той. Пламен Димитров подчерта, че в случая казусът изобщо не е "какво ще правят миньорите", а проблемът е много по-сложен и многопластов. Манолов каза, че е важно закриването на работни места в сектора да става плавно и безболезнено.

За момента кабинетът има два срока за закриване на въглищните централи - 2038 и 2040 година. За днес в София е насрочен протест на миньори и работещи в ТЕЦ-овете.