Синдиците на КТБ се хвалят, че са събрали 1 млрд. лв. на фалиралата банка

Те съобщават, че активно се работи и по изготвянето на втора частична сметка за разпределение на събраните парични средства

Синдиците на фалиралата КТБ се похвалиха, че по сметките ѝ към 31 декември са събрани 1 млрд. лева, при общо 5 млрд. лв. изгубени при фалита на банката.

Резултатът е вследствие усилията на синдиците за попълване на масата на несъстоятелността чрез събиране на предоставените от КТБ АД кредити, осребряването на активи и обявяване недействителността на извършени прихващания, се казва в съобщение до медиите, съобщава "Дневник". Синдиците посочват също, че срещу голяма част от длъжниците на банката се водят по няколко съдебни дела по различни разпоредби от Закона за банковата несъстоятелност и Търговския закон.

Припомнят, че хиляди вложители са получили част от парите си в банката след като през май 2019 г. са им били разпределени събраните дотогава 570 млн. лв. Оттогава изплатените суми са общо 502.5 млн. лв., което представлява 88.16% от разпределяната сума. Сумата е разпределена между кредиторите, включени в първата частична сметка за разпределение, която съдържа над 7 хил. институции, фирми и граждани. Повечето от тях са държали по сметките си суми над гарантирания размер от 100 хил. евро или са били с депозити, сключени при преференциални условия, което ги лиши от правото да получат парите си от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Синдиците съобщават, че активно се работи и по изготвянето на втора частична сметка за разпределение на събраните парични средства от масата на несъстоятелностт,а като се очаква скоро тя да бъде обявена в Търговския регистър.