Синдромът "празнично сърце" и защо махмурлукът е опасен?

Часове преди Новогодишната нощ със сигурност не са много хората, които се замислят за това как да приемат алкохол, така че това да не доведе до лошо напиване, неловки ситуации и неприятни последици.

Няколко първоначални съвета може би ще са полезни:

1. Да се пие вода преди, по време и след употребата на спиртните напитки.
2. Поне два дни преди празника да се въздържате от приема на алкохол.
3. Да не се пият спиртни напитки на гладен стомах.

Важно е също така да не се смесва алкохол от различни групи. За разграждането на алкохола от всяка конкретна група организмът изработва отделни ферменти и за да не се натоварва той допълнително, добре е да се пият спиртни напитки от една и съща група.

А те са:
* съдържащи грозде – вино, коняк
* малц – бира, уиски
* пшенични – някои сортове бира, водка
* тръстикови - текила

ОПАСНО!

Да не се смесва алкохолът с енергийни напитки! Те повишават кръвното налягане, а съчетанието им със спиртни напитки може да доведе до печални последствия – дори до сърдечен удар. Не купувайте готови коктейли – за съдържанието им само може да се досещаме, а освен това можем да сме сигурни, че в тях няма никакво уиски, ром, или джин.

“Диетични“ и некалорийни спиртни напитки няма. Да се смята, че ром, текила или водка под названието „лайт“ не ви заплашват с излишни калории – това е дълбока заблуда. Коктейлите лесно се пият и бързо се усвояват заради хранителните добавки, но последствията от това удоволствие са най-малкото торбички под очите и наднормено тегло.

АКО СТЕ ПРЕВИШИЛИ ДОПУСТИМАТА НОРМА

Докато спите, организмът усилено преработва алкохола, постъпил вечерта. Затова на сутринта нивото на захарта намалява и възниква чувството на слабост. Затова е полезно в закуската да се включат продукти, съдържащи зърна, протеини, витамини и антиоксиданти, които да компенсират вредата, нанесена на организма от алкохола.

Препоръчва се да се пие на гладно прясно изцеден морков или портокалов сок, шипкова отвара или билков чай с лимон. Пиенето на големи количества течности и обилната закуска ще помогнат на организма да се възстанови.

Класическият вариант на закуска (яйца с бекон) може да предотврати хипогликемията (рязкото снижаване на нивото на захарта в кръвта). Мазната храна, като бекон или наденички, забавя усвояването на алкохола в кръвта. Яйцата съдържат цистеин, който спомага за отстраняването на свободните радикали. Салатата от свежи зеленчуци, особено от домати и сладки чушки, помага на организма да запълни съдържанието на витамини и минерали. Овесената каша и мюсли са богати на необходимите в този случай витамини от групата В.

АКО ВСЕ ПАК СЕ СТИГНЕ ДО СЕРИОЗНО АЛКОХОНО ОТРАВЯНЕ

Бързо премахване на абстинентния синдром може да се постигне само чрез преливане на кръв, но този радикален и скъпоструващ начин е приложим само в екстрени случаи. Единственото стопроцентно средство против махмурлук – това е времето. Но може да се намали силата на някои от неговите симптоми. За да се изведат от организма токсините, трябва да се пият много течности, както при обикновеното отравяне. Може да се приема подсолена вода, за да може течността да се задържа в организма, краставичен или зелев сок в неголеми количества.

Без мариновани храни. Оцетът е излишен. Добра в случая е алкалната минерална вода (солен вкус). Ако не, тогава компот от сушени плодове, червена боровинка, сок от касис и чай с лимон. Можете да добавите мед в кисели напитки. Кафето, а също така и силният чай в такива ситуации са вредни, защото те насърчават вече потиснатата нервна система. Освен това кофеинът има диуретичен ефект, той ускорява загубата на течности, увеличава дехидратацията на организма.

Задължително е да се хапне нещо, дори да нямате апетит. Пилешки или телешки бульон, супа, яйца, месо. 

Топла вана и/или контрастен душ ще помогнат да се намали неприятното чувство. Сутринта, след закуската, може да се приеме двойна доза поливитамини и таблетка аспирин. И най-важното – да се спи колкото се може повече. Ако не успявате да заспите, вземете нещо успокояващо, по-добре нещо натурално – валериан, маточина, мента.

ЗАЩО МАХМУЛРУКЪТ Е ОПАСЕН?

За това, че се понижава нивото на захарта в кръвта, вече говорихме. Освен това, съществува риск от нарушаване на сърдечната дейност. В медицината има дори термин „синдром на празничното сърце“. Затова хората със сърдечни заболявания в дните на празниците трябва много да внимават. 

***

Терминът “синдром на празничното сърце” започва да се употребява в медицинските среди от Филип Етингер и колеги през 1978 г. Използват го за назоваване на смущения в сърдечния ритъм и проводните функции на сърцето в резултат на употреба на големи количества алкохолни напитки при пациенти, при които няма данни за други сърдечни заболявания.

Синдромът е открит след наблюдение на 32 епизода на аритмии при 24 пациенти, постъпили в болница поради тези оплаквания. Общото между всички била регулярната употреба на големи количества алкохол, съчетана с тежък запой в почивните дни преди постъпването в болница. Най-често наблюдаваните нарушения били надкамерни тахиаритмии и предсърдно мъждене.Пациентите успявали да се възстановят след спиране на употребата на алкохол.Отдавна е известно, че хроничната употреба на големи количества спиртни напитки води до промяна в структурата на сърдечния мускул, както и във функциите му. Това е предпоставка за появата на аритмии.

Holiday heart syndrome (HHS) може да се употребява за назоваване на аритмии след остра алкохолна употреба, без значение от наличието на подлежащо сърдечно заболяване. Аритмогенният ефект на алкохола е зависим от дозата. Дори скромни количества етилов алкохол могат да предизвикат аритмия при хора с пароксизмално предсърдно мъждене. Има данни за подобен аритмогенен ефект след употреба на марихуана с цел развлечение.

Директните ефекти на алкохола върху миокарда на предсърдията се изразяват в предизвикване на дисбаланс в автономната нервна система. Етанолът повишава симпатиковия тонус, той от своя страна повишава отделянето на адреналин и норадреналин, което води до повишено освобождаване на калций от саркоплазмения ретикулум.

Доказателство за повишаване на симпатиковата активност е и синусовата аритмия, която често се проявява при пациенти с алкохолна интоксикация. Впоследствие се активира и системата на парасимпатикуса с повишен вагусов тонус, който води до скъсяване на рефрактерния период за съкращение на предсърдията и също би могъл да е предпоставка за предсърдно мъждене.

Скорошни проучвания разкриват, че употребата на алкохол активира ензима стрес киназа JNK, която фосфорилира протеина CaMKT, което потенцира освобождаването на калций и с това улеснява настъпването на сърдечна аритмия. Смята се, че “изтичането” на калций от саркоплазмения ретикулум, както и разстройството на възбуждането и съкращението на кардиомиоцитите е основният механизъм на настъпване на предсърдно мъждене. Един от метаболитите на етанола - ацеталдехид, води до локално възпаление и оксидативен стрес. 

Алкохолът променя рН вътре в клетката - малки количества водят до ацидоза, а големи до алкалоза. Консумацията на алкохол влошава драстично състояния като обструктивна сънна апнея, артериална хипертония и затлъстяване.

Някои хора мислят, че алкохолът действа съдоразширяващо и заради това ще им помогне да не повишават кръвното налягане, ще ги предпази от инфаркт и инсулт, но това е абсолютна заблуда и на практика се случва точно обратното. Всичко изброено повишава риска както от проява на синдрома на празничното сърце, така и от дългосрочни поражения върху сърцето - дилатативна кардиомиопатия.

Анализ на ЕКГ при пациенти с HHS показва изменения като удължени QT интервал, PR и QRS комплекс. Те липсват при повечето пациенти с аритмии, които не са злоупотребили с алкохол. При злоупотребата с алкохол камерните аритмии и атриовентрикуларния блок са по-рядко явление от предсърдното мъждене.

Дългосрочната употреба на алкохол може да увреди завинаги сърдечния мускул, черния дроб,  бъбреците и други органи и системи. Предсърдното мъждене и предсърдното трептене носят риск от тромбози. Проучвания демонстрират връзката между броя питиета за седмица и риска от системни тромбоемболии и инсулт. При мъжете са нужни около 27 стандартни алкохолни питиета за седмица, за да се повиши рискът от преждевременна смърт и съдов инцидент, а при жените - само 20. До 14 питиета на седмица рискът е още сравнително нисък. Не съществува доза алкохол на седмица, която да се счита за “протектираща сърцето”, както беше популярно да се смята доскоро.

Алкохолът в умерени количества се консумира за удоволствие и разпускане в почивните дни, но не е средство за лечение, нито удължава живота. Нещо повече, проучванията, извършвани преди години с доброволно участие на французи и италианци в идеално здраве, консумиращи вино, често са компрометирани от гледна точка на това, че за доброто сърдечно здраве на богатите французи заслуга имат високият стандарт на живот, качествената храна и редовната почивка, но не и алкохолът. Ускорен пулс по време на гощавката е първо предупреждение

Американски кардиолози са установили 10-15% нарастване на случаите на сърдечни кризи в периода между Коледа и Нова година. У нас сметката е по-груба - с толкова горе-долу се увеличава работата в специализираните клиники през зимата. Но косвен знак за зачестяването на случаите по празниците е кривата усмивка, с която кардиолозите реагират на пожеланията за спокойни празници.

На български феноменът на коледно-новогодишните аритмии и предсърдно мъждене звучи тромаво - синдром на празничното сърце, и лекарите използват по-благозвучното английско название holiday heart syndrome. С него медицината описва сърдечните атаки, свързани с характерния за големите празници стрес, финансовите изпитания и купуването на подаръци, родниниските срещи, хедонистичното преяждане с калорични зимни храни в съчетание с обилно поливане с алкохол и свързаната с това дехидратация, обясни кардиологът д-р Борислав Ацев. В повечето случаи в риск са хипертониците и сърдечноболните, а здравото сърце устоява на изпитанието, но не е абсолютно правило.

Тахикардията - ускоряване на пулса, и неравномерният сърдечен ритъм, докато човек е на масата или малко след това, са първите симптоми за проблем. В най-неблагоприятно положение са хората с вече установена хипертония или аритмии. При аритмия дори глътка алкохол води до проблем, защото нараства рискът от тромби, които може да предизвикат инсулт, особено ако човек не е подготвен с лекарства, разреждащи кръвта, обясни д-р Ацев.

Причините за синдрома на празничното сърце са комплексни, но се смята, че алкохолът има роля на катализатор на влошаването. Затова кардиологът предупреждава за умереност на празничната маса и най-вече за повече предпазливост от хората с аритмии и високо кръвно.

Източници zdraveto.bg и puls.bg