Синият кабинет на Филип Димитров поема кормилото на страната

Преди 31 години на днешната дата управлението на България поема първото дясно (синьо) правителство, с премиер Филип Димитров

Седемдесет и деветият кабинет, който за жалост има съвсем кратък живот, е съставен след проведените през октомври 1991 общи избори за 36-то Народно събрание и за местно управление. Разпределението на парламентарните мандати е Съюз на демократичните сили (СДС), тогава коалиция от демократични партии и организации - 110 мандата, БСП – 106 мандата, ДПС – 24 .

На 5 ноември 1991 президентът Желю Желев възлага на Филип Димитров, като посочен от най-голямата парламентарна група, тази на СДС, да състави правителство. На 8 ноември 1991 парламенът избира със 134 гласа „за“ Филип Димитров за министър-председател. Предложеният от него кабинет е гласуван ан блок със 128 гласа „за“, като кабинетът има относително мнозинство и разчита на подкрепата на други партии.

На 21 октомври 1992 в Народното събрание е внесен за гласуване вот на доверие на министър-председателя. На 28 октомври 1992 кабинетът на Филип Димитров не получава достатъчно гласове за вот на доверие и от името на правителството подава оставка. Дали това беше правилният ход - историята ще покаже.