Системата за сертификати отново заработи

От днес трябва да може да се издават удостоверения и след преболедуване с антигенен тест

След поредния срив тази сутрин националната здравно-информационна система отново работи. През уикенда "Информационно обслужване" се оправда за тези сривове с хакерски атаки, като ги обяви за най-големите, преживявани у нас до този момент. Тези сривове обаче отново поставят под въпрос готовността за повсеместно въвеждане на сертификати.

Днес изтече гратисният период, който държавата даде на бизнеса, за да съобрази работата си с изискването за зелен сертификат. Той е необходим за дейности на закрито като посещения на молове, заведения, фитнеси. Изключение са посещенията на аптеки, банки и хранителни магазини. Контролните органи вече ще глобяват клиенти и собственици, ако има хора, които нямaт документ за ваксинация, отрицателен PCR или антигенен тест, или документ, че са преболедували коронавирус.

От днес трябва да се издават удостоверения и след преболедуване с положителен антигенен тест. Документът ще е приравнен на зеления сертификат и ще дава достъп на хората до всички обществени обекти. За целта антигенният тест трябва да е издаден след 1 декември 2020 г. С промяна в заповедта на здравния министър положителният тест ще важи 1 година, а не 6 месеца, както е в Европа.

Важно уточнение е, че удостоверенията ще важат само за България, но не и на територията на Европейския съюз. Те също ще разполагат с QR код и специфични знаци, но не могат да се използват за пътуване в чужбина. Документите могат да се теглят от сайта www.his.bg, да се взeмат от личния лекар или лабораторията, направила теста.