"Скопие инфо" прави реклама на Албания: Ниски цени и тюркоазено море изкушават македонците

Кафето струва 0,50 евро, също толкова ще трябва да платите и за бутилка вода, пише изданието

Албания от година на година става все по-изкушаваща за македонците. И туристическите агенции потвърждават същото, предава македонското електронно издание „Скопие инфо“. Ниските цени и тюркоазеното море си казват своето. Македонците най-често отсядат в частни квартири, а туристическите агенции намират само транспорт.

Най-ексклузивното място за почивка са Саранда и Ксамил, където цената на комплект с превоз и пълен пансион за шест дни варира от 275 евро през юли до 225 евро през първата половина на септември.

Тук са известните Валона и Велипоя. В Албания от година на година инвестира все повече и повече се инвестира в крайбрежния туризъм, а с това се увеличава и интересът на туристите, а цените са съвсем достъпни.

Съобщава се, че по отношение на Гърция цените на напитки, кафе и храна в ресторантите са по-евтини и достигат до 30 процента. Повечето от чуждестранните туристи в Албания са от Румъния, Германия и Франция. 

Медията пише, че кафе в западната им съседка струва около 60 леки или 25 денара (бел. ред.: 0,50 евро), а също толкова ще трябва да платите и за бутилка вода. Същата цена са и освежаващите напитки. Алкохолните питиета варират между 1 и 3 евро. Ако искате да закусите в хотела, ще ви струва между 300 до 500 леки или от 130 до 220 денара на човек (бел. ред.: 2,48 – 4,13 евро). Свежата риба в ресторант е от 5 до 10 евро на порция. Разбира се, ако отидете в Албания, трябва да опитате порция морска храна, която винаги е прясна и се доставя от местните рибари. Порция морска храна ще ви струва само 4 евро. 

Ако не сте любител на морските дарове и рибата, албанските ресторанти предлагат изключителна италианска кухня, пици и пасти, както и скара и други подобни. Голямата семейна пица е 4 евро, докато порция италианска паста – 4-6 евро. 

Със сигурност на всяко място в Албания можете да намерите бърза храна, гирос, хамбургер, тост, а цената не е повече от 1 евро.

Килограм плодове, в зависимост от това какво искате да купите, струва между 45 и 90 денара (бел. ред.: 0,74 и 1,49 евро). Топка сладолед в курортите в Албания се продава за около 20 денара (бел. ред.: 0,33 евро). 

Настаняването, в зависимост от това кое място и кой хотел изберете, както и в кой период на лятото планирате да отидете, варира от 25 евро на ден и нагоре за наемане на апартамент от средната класа. 

(Агенция "Фокус")