Скопие: Ситуацията с коронавируса е извън контрол

Ситуацията с коронавируса е извън контрол и единственото спасение е властите в Скопие да поставят огнищата на епидемията под карантина, за да се справят с проблема, твърдят епидемиолозите, след като вчера броят на новите заразени с COVID-19 в страната значително се увеличи, пише скопското издание "Слободен печат", цитирано от "Фокус".

"Нещата вече са извън контрол, младите хора не трябваше да излизат вечер, защото те все още разпространяват вируса (...). Тъй като Комисията по заразни болести твърди, че ситуацията е под контрол, общините, в които има огнища на епидемията трябва да бъдат поставени под карантина, да има полиция пред всяка сграда или къща със заразени, за да контролираме тези места", заяви пред "Слободен печат" д-р Никола Пановски.

Според източници на вестника в Скопие обаче голяма част от населението се противопоставя на мерките за борба с COVID-19 и отказва да се изследва за вируса.

Въпреки това се отбелязва, че броят на екипите за тестване на гражданите на столицата е бил увеличен.

Въпреки че Държавната здравна и санитарна инспекция издава заповеди за задължителна изолация за всички с положителни проби за коронавирус, институцията не разполага със законови правомощия да контролира това кой си стои вкъщи и кой е навън, както и дали тези решения се спазват - това е отговорност на Министерството на вътрешните работи. Ето защо на МВР ежедневно се изпращат списъци с имена и адреси на пациенти с COVID-19, като полицията трябва да следи дали те спазват карантината.

От здравната инспекция твърдят, че увеличението на броя на заразените не е следствие от провала на ограничителните мерки, а от факта, че полицейският час не се спазва и не се поддържа социална дистанция.

"Имаме два варианта, или ще се върнем към нормалното, като безусловно спазваме мерките, или ще се върнем към строгите ограничения. Изборът е наш. За съжаление, няма друг изход от тази ситуация. Силно вярвам, че ще изберем да нормализираме живота си, като защитаваме личното и колективното здраве и пазим здравната система. Ето защо за пореден път апелирам да се въздържаме от събиране на групи и да спазваме дистанция, да внимаваме, да носим предпазни средства и да се грижим за личната си хигиена“, каза по-рано министърът на здравеопазването Венко Филипче.