След 137 години уникална сграда на великия Гауди получи разрешение за строеж

Досега базиликата "Саграда Фамилия" в Барселона е работила абсолютно нелегално

"Саграда Фамилия" в Барселона - един от най-известните туристически обекти в Испания, която незаконно се строи повече от век – най-накрая получи разрешение за строеж. Впечатляващата недовършена църква, която се посещава от повече от четири милиона годишно, е плод на въображението на испанския архитект Антони Гауди.

Строителството на екстравагантната сграда започва през 1882 година, а тя е готова едва на една четвърт, когато Гауди умира през 1926 година, блъснат от трамвай.

През 2016 г. испанските власти признаха, че базиликата никога не е имала разрешение за строеж, което означава, че тя е работила нелегално повече от век, пише БГНЕС.

Миналата година беше постигнато споразумение с градските власти на Барселона, че операторите на "Саграда Фамилия" ще платят 36 милиона евро през следващите 10 години, като приходите ще се използват за подобряване на близките квартали и обществения транспорт в района.

В изявление, публикувано на уебсайта на "Саграда Фамилия" се казва, че Градският съвет на Барселона след 137 години е дал заветното разрешение за завършване на строителството. В изявлението се казва, че сега проектът на Антони Гауди може да продължи, аи лицензът ще струва 4,6 милиона евро.