След Белия дом Тръмп напуска и парижкия музей на восъчните фигури

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп слиза от сцената, включително и в Музея "Гревен", историческия парижки музей на восъчните фигури в Париж. 

Според съобщения на „Франс прес“, известната парижка институция е решила да премахне статуята на американския президент, без дори да изчака официалния край на мандата, в навечерието на инаугурацията на Джо Байдън, съобщава Нова ТВ. Восъчният Тръмп е демонтиран, за да намери място в складовете на музея, помещаващи се на тайно място в парижкото предградие и където намират място хиляди исторически личности и личности от настоящето, които са загубили своята актуалност.

"Ще запазим статуята на Тръмп за известно време. Може би ще имаме възможността да я използваме като чудовище, за да отпразнуваме Хелоуин", шегува се Ив Деломмо, директор на Музея "Гревен", затворен от октомври заради здравната криза.

Има и такива, които си въздъхват с облекчение, включително от техническа гледна точка. „Тази статуя беше ад“, казва един от реставраторите, наети от музея „Всяка седмица трябваше да поправяме ноздрите, защото посетителите се снимаха, като му бръкнаха в носа“.

В миналото доста статуи на политици са обругавани от посетителите. През 1980 година мистериозна група постави двойник на Жорж Марше, ръководител на Френската комунистическа партия. Малко след това восъчната му фигура беше открита захвърлена в зоопарк. През 1993 година копието на лидера на десницата Жак Ширак беше сполетяно от същата съдба. А няколко години преди това статуята на бившия президент Валери Жискар д'Eстен беше отвлечена от рокери. През 2014 година представителката на украинската организация "Фемен" прободе с нож няколко пъти двойника на руския президент Владимир Путин.

Веднага след обявяването на победата на Джо Байдън в президентските избори на САЩ, един от скулпторите на "Гревен" , Клаус Велте, се зае с извайването на неговата восъчна статуя, която ще бъде готова след два месеца.