Министри и зам.-министри на Борисов пред дилема - трябва да решат дали остават депутати

Има голяма опасност да влезем в конституционна криза, предупреждава проф. Пламен Киров

Дванадесет министри, избрани за депутати в 45-ото Народно събрание, трябва да решат – остават министри или стават народни представители. Пред тази дилема са изправени членове на правителството на Борисов, защото според чл. 68. от конституцията "народните представители не могат да изпълняват друга държавна служба или да извършват дейност, която според закона е несъвместима с положението на народен представител.“

За депутати в 45-тото Народно събрание  бяха избрани следните министри: вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, както и министърът на транспорта Росен Желязков, на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, на спорта Красен Кралев, на регионалното развитие Петя Аврамова,  на социалните дейности Деница Сачева, на МВР Христо Терзийски, на финансите  Кирил Ананиев, на земеделието Десислава Танева, на енергетиката Теменужка Петкова и на образованието  Красимир Вълчев. 

Пред същата дилема са и трима зам.-министри, избрани за депутати от ГЕРБ. Това са Николай Нанков, зам.-министър на строителството, неговата колежка от същото министерство Десислава Николова и Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи.

Освен това в 45-я парламент са избрани и други високопоставени държавни служители, като трима областни управители. Това са Дани Каназирева, областен на Пловдив, Любомира Попова – на Велико Търново и Мирослав Петров – на Плевен.

Основният закон предвижда правителството да подаде оставка пред новоизбраното Народно събрание, но да продължи да изпълнява функциите си, докато не бъде излъчен нов кабинет.

"Конституцията е категорична - щом като народните представители встъпят в мандата, а това ще стане след свикването на Народното събрание в едномесечен срок от президента, и положат клетва, то тогава не се допуска те да осъществяват друга държавна служба. А безспорно да си министър-председател или министър е държавна служба. И ще се окаже, че тази несъвместимост по някакъв начин трябва да бъде прекратена, тъй като не е допустима от Конституцията", коментира за Епицентър.бг конституционалистът проф. Пламен Киров.

Той предупреждава, "ако избраните за депутати министри не се оттеглят от парламента и останат в качеството си на народни представители и заедно с това са и министри, което е конституционна несъвместимост, то тогава всички актове, които те приемат като членове на правителството могат да бъдат обявени в последствие за нищожни".

Той уточнява, че избраните за депутати министри ще отидат на работа в Народното събрание, за да встъпят в мандат като народни представители, след което ще отидат в министерствата, за да си продължат функциите си като министри. Но веднага трябва да прекъснат функциите си на народни представители.

Това е единственият изход по Конституция. Другото означава ние да влезем в конституционна криза, категоричен е проф. Киров.

Към този момент единствено избраният за депутат министър-председател Бойко Борисов се отказа от депутатското място.