След призива на Румен Радев: “Мутри, вън!” Останките от ВИС-2 и съдружници на Васил Божков сe изсипаха на протеста

СНИМКИ: ЛИЧНИ ПРОФИЛИ ОТ ИНСТАГРАМ  Дамбовеца пак е тук (В СРЕДАТА)

СНИМКИ: ЛИЧНИ ПРОФИЛИ ОТ ИНСТАГРАМ Дамбовеца пак е тук (В СРЕДАТА)

Продължаващият вече близо месец протест в триъгълника на властта, даде повод на анализатори да видят в него поколението на образовалите се по света млади българи, известни и като поколението Z.

Социалният инженеринг целеше точно това – “българското лято” на беглеца от обвинения Васил Божков да има възходящ тренд, пише 24chasa.bg.

Оказва се, че на фонтана пред президентството, където на няколко пъти държавният глава Румен Радев надъхваше недоволните с призива “Мутри, вън!”, все по-ясно се забелязват емблематични за недалечните мутренски времена софийски тарикати от някогашните “Магура” и “Хавана”, а по-късно и “Кимбо”.

Повечето са гравитирали около ВИС-2 в последните години на нейното съществуване до убийството на Георги Илиев през 2005 г., а

други са имали и общ бизнес със сочения за покровител на протеста -Васил Божков

Оказва се, че най-споделяните снимки в социалните мрежи на млади лица, участващи в протестите, са заснети от Мартин Влайков, известен още като Марто Къдравия, съдружник през годините на Божков. 

Куриозното е, че всяка вечер Влайков минава заедно с шествието от протестиращи покрай Градската градина пред Народния театър “Иван Вазов”, където в нощта на 20 февруари 2007 г. е прострелян 7 пъти и по чудо оцелява. Криминалната кариера на Марто Къдравия започва още през 1996 г., когато е регистриран за грабеж в Созопол. Малко по-късно участва в импресарската къща “Ексграунд” заедно с покойния Дим Дуков, както и в редица фирми на групировката ВИС-2, повечето от които свързани с управлението на нощни заведения.

Влайков има безгрижно детство, израства на самите жълти павета,

родителите му живеят на ул. “Съборна”. Когато е прострелян, едва на 36 г., той е съдружник в близо 40 фирми, една от които е СИБИЛД БГ, където си партнира с ВАБО 2005, която от своя страна е еднолична собственост на Васил Божков. Покушението променя коренно Влайков. Младият мъж започва да се занимава с екстремни спортове и дълги години дори живее в Тибет. Пандемията от коронавируса обаче го връща в София, където всяка вечер не пропуска да снима младите, които искат промяната, без да знаят ъндърграунд биографията на фотографа.

Често на протеста може да бъде забелязан и Александър Стефанов, известен в мутренските години като Пинокио, за когото в софийския кримиконтингент помнят, че е боготворял Главния, както приживе във ВИС-2 наричаха Георги Илиев. 

Александър Стефанов - Пинокио някога боготвореше Главния,

но сега иска оставката на Иван Гешев.

Днес Стефанов не пропуска протест, ако не за друго, то за да демонстрира марковите си тишърти. Например тази с пандите от снимката е “Долче и Габана” и струва 210 евро.

Александър Стефанов -Пинокио (в средата) от бившата ВИС-2 демонстрира протестен аутфит - тениска “Долче и Габана” за 210 евро.

Стефанов е често на протеста с други по-дребни представители на столичния ъндърграунд. И

макар повечето  да нямат и един ден трудов стаж, но за сметка на това са “златни клиенти” на няколко от кафенетата по

бул. “Витоша”,

след превръщането ѝ в мандата на Бойко Борисов като кмет на София в пешеходна зона. 

На протеста могат да бъдат забелязани и много модели, неуспели актриси и други красавици, които не са оставали незабелязани от Васил Божков при неговите среднощни турове по столичните нощни барове и дискотеки. Още повече че за част от въпросните модни заведения се знаеше, че са свързани с него, макар формално да са собственост или да се управляват от подставени лица. Заради това не е изненадващ и фактът, че на жълтите павета с маркови шапки за по 300-400 лв. бройката може да бъде видян и Христо Джуров, управител на няколко нощни клуба.

Управителят на няколко нощни клуба Христо Джуров протестира с шапка за 400 лв.

А когато не е на Слънчака и не кара мощната си черна G-класа, “да се тагне” от фонтана пред “Дондуков” 2, не пропуска и друг стар познайник от ъндърграунда – Жоро Френския.

Подсигуреният от реституцията кореняк софиянец винаги е твърдял, че няма нищо общо с търговията с женска плът, макар през годините да е организирал множество конкурси за красота с подозрителна слава.

Почти всяка вечер недоволството си от властта изразява и добилият слава преди десетина години бизнесмен – Пламен Стоянов - Дамбовеца. 

За последно за бившия участник в групата “Октопод” бизнесмен се чу преди година, когато в складовете на фирмата му за рециклиране на метали в столичния квартал “Кремиковци” избухна пожар.

И ако за Дамбовеца не е тайна, че още от 2010 г. е против управлението на ГЕРБ, то не е ясно какво друго, освен ангажимент към Васил Божков кара хора от позабравения софийски ъндърграунд да са активни участници в протест срещу управлението и правосъдието у нас, пита "24 часа".