След процедурни хватки и "Александровска" вече е с ново ръководство

Новият шеф на здравното заведение е д-р Атанас Атанасов

Сагата по смяната на управлението в “Александровска“ болница приключи и новото ѝ ръководство вече е вписано в Търговския регистър. Новият директор д-р Атанас Атанасов и новите членове на Съвета на директорите най-после встъпват в длъжност, повече от месец след като служебният здравен министър Стойчо Кацаров предприе смяната в ръководството. Тя беше продиктувана от проверка на МЗ, която установи системно влошаващо се финансово състояние на болницата в последните 10 години, като през по-голямата част от времето начело на нея беше Костадин Ангелов, доскорошен здравен министър в правителството на Бойко Борисов.

Порочни практики бяха разкрити и при приемниците на Ангелов д-р Димитър Буланов и д-р Борис Богов, при които решения за управлението и разходването на средства в болницата не били взимани по законоустановения ред. КПКОНПИ разследва и конфликт на интереси по отношение на проф. Димитър Буланов в качеството му на член на доскорошния борд на "Александровска", тъй като е изпълнявал пет длъжности едновременно.

Подобно на болница “Лозенец“, обаче, предприетите смени в ръководството на “Александровска“ удариха първоначално на камък заради процедурни спънки и обжалвания.

Отказът на Агенцията по вписванията да впише новото ръководство на Александровска разгневи здравният министър Стойчо Кацаров, който дори настоя за уволнението на шефката ѝ Габриела Козарева, която малко след това се раздели с поста, макар и не точно заради този казус. В последствие и съдът блокира новото ръководство на болницата докато старото обжалваше освобождаването си.

В крайна сметка, повече от месец, след предприетата промяна новото ръководство е вписано и то с известна промяна спрямо първоначално обявеното.
Новият изпълнителен директор на болницата е хирургът д-р Атанас Атанасов, който беше отстранен през 2018 година като шеф на шуменската болница от бившия здравен министър Кирил Ананиев заради незадоволителни финансови резултати.

Освен Атанасов в новия Съвет на директорите на Александровска влизат още ревматологът проф. Румен Стоилов, който ще е негов председател и Веселина Петрова. Първоначално МЗ обяви, че третият член на Съвета на директорите ще е Гергана Андреева – Сотирова е юрист, дългогодишен служител на РЗОК София, но в Търговския регистър вместо нея е вписана Веселина Петрова.

Новото ръководство е временно и ще управлява болницата до провеждането на конкурс, който трябва да се проведе не по-късно от 6 месеца.