След сериозна конкуренция "Вездесъщият" ще бъде българският претендент за "Оскар"

Филмът на режисьора Илиян Джевелеков "Вездесъщият" ще е българският претендент за "Оскар". Решението е на комисия от Националния филмов център с председател Владимир Андреев, състояща се от 11 членове. Тази година претендентите са били 13, съобщават от киноцентъра.

"Вездесъщият" е заснет по сценарий на Матей Константинов и Илиян Джевелеков и разказва историята на писател и шеф на рекламна агенция, който постепенно се вманиачава да следи всички около себе си със скрити камери.

През октомври миналата година "Вездесъщият" спечели голямата награда за пълнометражен филм на 35-ия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза". Освен това лентата получи наградите на публиката и кинокритиката.

Сценаристът и режисьор на лентата Илиян Джевелеков е завършил кинорежисура в НАТФИЗ. "Вездесъщият" е вторият му игрален филм след успешния дебютен "Love.net" през 2011 г.

През 2001 г. заедно с Георги Димитров и Матей Константинов Джевелеков основава продуцентската компания "Мирамар филм", която е сред продуцентите на "Вездесъщият". Джевелеков е режисьор на десетки реклами и няколко документални филма, сред които "Куба е музика" (2009).