Службите разпитаха сина на охранителя на Людмила Живкова за шпионския скандал

Бил приятел със сочения за доносник на Моксва Николай Малинов

Лазар Мурджев

Лазар Мурджев

Службите са разпитвали полк. Лазар Мурджев по шпионския скандал, в който Николай Малинов е сочен за руски агент Николай Малинов. Синът на личната охрана на Людмила Живкова - Димитър Мурджев, е привлечен като свидетел по делото като близък приятел на Малинов. Той се познавал с шефа "Русофили" като издател на сп. "Сигурност" от 10 г. В него Малинов пишел статии, в които според Мурджев нямало нищо шпионско. 

"Не се притеснявам от нищо. Това е измислен формат, в който бяха докарани с белезници интелектуалци и журналисти. Сред тях бяха Юрий Борисов и Милен Чакъров. Аз считам, че на тези момчета така им е наредено и те формално са си изпълнили задълженията. Не считам, че хора, като Чакъров и Борисов не биха се явили, ако бяха призовани по делото", каза Мурджев пред BGonAir. 

Самият той припомни, че сп. „Сигурност“ публикува социологията на Живко Георгиев, която е поръчана от Руския институт за стратегически изследвания, ръководен от Леонид Решетников през 2016 г. В нея профилът на Румен радев за бъдещ президент точно съвпаднала с желанието на хората, което, по думите на издателя, било доказателство колко добра социология е направил Живко Георгиев. "Аз не съм получавал средства за това. Имахме коментари, включително и мои. Тогава написах материал "Защо ГЕРБ ще няма да номинира Маргарита Попова за президент на България", каза още Мурджев.

Припомняме, че баща му Димитър Мурджев е личен охранител на Людмила Живкова. Дъщерята на Тодор Живков умира при мистериозни обстоятелства, а Мурджев необичайно не е на работното си място. Семейство Живкови и до днес търсят истината за смъртта на Людмила. Димитър Мурджев пък се свързва със съветската власт, която според една от версиите убива с българска помощ дъщерята на Тато.