Служебният кабинет отсвири частните фирми от ремонта на оградата по границата

Армията ще ремонтира оградата по границата с Турция, която на места е разрушена и не може да изпълнява предназначението си - да спира преминаването на бежанци, това са се разбрали министрите на вътрешните работи и отбраната Бойко Рашков и Георги Панайотов. Подробности за договорката стават ясни от стенограмата на правителството от миналата седмица. Неотдавна стопанисването на оградата беше прехвърлена от общините, на чиято територия се намира, на Гранична полиция.

Иначе през 2014 г. военните изградиха в спешен режим първите 30 километра от оградата. Останалата част беше направена от частни фирми, като имаше серия от скандали заради цената. Една от причините сега само военните да се занимават с ремонтите е именно да няма съмнения в отклоняване на средства към избрани по съмнителен начин фирми. На заседанието на кабинета миналата седмица бяха отпуснати 5 млн. лв. за ремонт на оградата и още 37 млн. лева на МВР за противодействие на мигрантската криза. Военното министерство пък ще получи допълнително до 25 млн. лева.

Част от средствата ще се използван за ремонт на един вертолет "Кугър", с който да се извършват огледи от въздуха, медицинска евакуация, участие в операции по търсене и спасяване и други в граничната зона. От тези пари с 5 млн. лева ще се финансира ремонтът и подобряването на възможностите на дистанционно управляема летателна система Aerosonde, която ще повиши радиуса си на действие от 140 на 420 км.

Неотдавна армията изрази и готовност да се включи в охраната на границата, ако подобна дейност бъде финансово осигурена.