Служебното правителство с искане до Радев да освободи посланици и консули

Владимир Писанчев

Владимир Писанчев

Служебното правителство реши да освободи генералния консул на България в Солун и бивш директор на ДАНС Владимир Писанчев и предлага на Румен Радев да издаде указ за освобождаването на посланиците ни в Грузия Десислава Иванова-Козлева, в Румъния Тодор Чуров, в Китай Григор Порожанов и в Австрия Иван Сираков. Решенията са от 30 юли. За постовете не се предлагат имена. Това става ясно от Информационната система за правна информация на МС.

За това ще има грижата редовният кабинет. В искането за отстраняването на Владимир Писанчев не се излагат мотиви. На четиримата посланици мандатът е изтекъл. Според Закона за дипломатическата служба обичайната продължителност на мандата на ръководителите на задгранични представителства е 4 г., като е предвидена възможност за удължаване при определени условия.

Мандатът на Козлева е изтекъл в края на юли. На Порожанов, Иван Сираков и Тодор Чуров - в края на август. И четиримата са били назначени на постовете през 2016 г. и заради пандемията от COVID-19 мандатите им да са били удължени.