Лукашенко: С парада на 9 май намалихме два пъти броя на заболелите от коронавирус

Президентът на Беларус смята, че коронавирусът е "психоза", която се лекува с работа на открито

Александър Лукашенко

Александър Лукашенко

"След провеждането на военния парад на 9 май в Минск, ситуацията с коронавируса се е подобрила два пъти", заявил на правителствено заседание президентът на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от телевизия ОНТ.

"Да ви кажа за парада. Абсолютно сигурен бях, че за хората е по-добре да са на въздух, отколкото да стоят затворени. Това са военни хора, и от другите имаше много, преболедували и всякакви. И ето какво се случи - в Минск броят на пневмониите е намалял два пъти. Два пъти! И аз вчера се прекръстих: дай Боже така да продължим с пневмониите", казал Лукашенко.

По думите му, "на минус" е броят на заболелите не само в Минск.

Припомняме, че в Белаорус не са въведени никакви мерки против разпространението на коронавируса: президентът Лукашенко смята, че коронавирусът е "психоза", която се лекува с работа на открито. Всички предприятия работят, магазини, ресторанти, барове, няма забрана за масови мероприятия, въпреки настойчивите препоръки на СЗО.

По данни на Министерството на здравеопазването на Беларус в страната са починали 142 пациенти, а регистрираните случаи са 24 873.

Опозиционни политици и журналисти обаче смятат, че официалната статистика е недостоверна.

Превод: Faktor.bg