Резил: Туристи няма да се возят на руското „чудо“ Слънцето на Москва, което се счупи още на първия ден от откриването си

Предлагат компенсация със сувенири, други се отказват да се качат на виенското колело след инцидента в столицата

Виенското колело Слънцето на Москва беше построено в столицата по случай 850 години от създаването на града. Амбицията на руснаците беше то да бъде най-високото в Европа - 140 метра, с 5 м повече от Лондонското око. Още на първия ден при откриването през уикенда обаче люлката спря да работи пред очите на президента Владимир Путин.

Кадри от руските телевизии показаха как мераклии да се повозят на атракциона увиснаха на 140 метра височина. След като бяха евакуирани всички от опасната люлка, тя замръзна като паметник. Според домакините причината за повредата е пренатоварване, а руската инженерна мисъл очевидни отново не е пресметнала колко души може да издържи съоръжението. Поради това колелото ще продължи да работи, но с ограничен режим. От московския лунапарк се извиниха на туристите и предупредиха, че билетите, които са си купили, ще бъдат разсрочени за повече от седмица напред. Онези, които няма да успеят да изчакат, горят. За тях все пак е предвидена утешителна "награда" – могат да получат парите си обратно или да бъдат компенсирани със сувенири. Има и местни, които могат да изчакат реда си, но предпочитат да върнат пропуските си, след като видяха колко е „сигурно“ Слънцето на Москва.