Скандал! Радев превърна Путин, папата, английската кралица и Макрон в рекламни лица на кампанията си! А взел ли е съгласие да си прави пропаганда с тях?

Румен Радев, предизборен клип, рекламни лица, кралицата на Англия, Макров, папата, Путин, пиар избори за президент

Румен Радев, предизборен клип, рекламни лица, кралицата на Англия, Макров, папата, Путин, пиар избори за президент

Кандидатът за президент Румен Радев забърка в пропаганден скандал куп световни личности, които вероятно, без да подозират, са се превърнали в рекламни лица на неговата кампания.

От няколко дни по телевизиите и в интернет се завъртя предизборният клип на тандема Радев-Йотова. Естествено той стартира от връх Шипка, където Радев откри с цинична ирония преди година и половина бацила „Шипка“, от който сега ежедневно умират по един самолет българи заради слабо управление на здравната криза. 

По-скандалното е, че в стремежа си да се представи като част от световния елит, въпреки изолацията, в която беше потънал през изминалите пет години, кандидатът на БСП и българските русофили е допуснал в клипа му да бъдат поставени негови срещи с папата, английската кралица, френския президент Макрон, Стефан Марков, Катя Захариев и естествено руския президент Владимир Путин и др. По необясними причини, но знаково отсъства най-влиятелният човек в света – президентът на САЩ, с който Радев също имаше срещи.

Скандалното в случая е, че в цивилизования свят използването на лицата не само на световни лидери и знаменитости, но дори и на обикновени хора става с изрично разрешение от тяхна страна. Но стратезите на пиар кампанията на Румен Радев вероятно смятат, че в България всичко им е позволено, щом работят за BIG боса на държавата. 

Според юристи, занимаващи се с авторско право, въпросът е дискусионен. Проблемът е, че кадрите със световните лидери са правени в качеството му на държавен глава. Освен това едно е те да бъдат използвани за информация на обществото или илюстриране на държавни политики и мероприятия,  а съвсем друго е

да се накичиш с образите им за лични интереси

и да ги превърнеш в рекламни лица на личната си политическа кампания.

Пред Faktor.bg пиар-експертът Нидал Алгафари коментира:

„Тези снимки Радев има право да ги ползва, защото са правени в неговия мандат на президент. Но това не означава, че тези лидери са дали своето  съгласие да са част от кампанията  и намеренията му.  В случая до сега нямаме официална нота от съответните държави, тоест  деликатно се приема, че няма проблем. Но ще разкажа за един действителен случай, за да илюстрирам проблема. Преди много време един от лидерите на България, трябваше да покаже, че има международни контакти и в продължение на два дни е чакал в коридора на една сграда, в която се събират европейските водачи, за да мине Герхард Шрьодер. Един от екипа му спрял Шрьодер, така нашият политик се е ръкувал с него и направили снимка за спомен. Реално нашият кандидат за президент с чужда пита прави помен, както казва народът. Черпи от тяхната слава, но това е поведението на малкия човек. Ако кралицата или Макрон са искали да го подкрепят, са щели да го направят  явно – с видеобръщение, със специална нота или с писмено съобщение“, казва Алгафари.

Позиция изразява и бившият кореспондент на „Свободна Европа“ в Ню Йорк Константин Мишев. Той акцентира върху кадъра, в който  Радев произнася, че се заклева в Конституцията.

„Това какво е? Този президент потъпка своята клетва и основния закон (има в предвид скандала с канадското гражданство на Кирил Петков, б.р.). Но в клипа виждаме и чуваме как се кълне.
ЗАКЛЕХ СЕ!
Наистина какво е това? Политическа перверзия? Демагогия? Лицемерие? Дебелоочие?
Помогнете с точната дума...“, пита Мишев.