Скандал в руския ефир – синовете на Песков и Мишустин увъртат, не искат да бъдат мобилизирани(видео)

Екипът на Алексей Навални разкри в реално време деградацията на разкапания руски елит

Екипът на навални разговаря със сина на Песков

Екипът на навални разговаря със сина на Песков

Григор Лилов

Съратници на политика Алексей Навални са успели да се свържат вчера с Николай Чолес, син на прессекретаря на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, за да разберат дали той е готов да отиде да се бие в Украйна.

Разговорът със сина на Песков се проведе на живо в YouTube канала Popular Politics, който е посветен на обявената в Русия мобилизация. 
Водещият на канала Дмитрий Низовцев се обади на децата на руските депутати, служители и бизнесмени, като ги покани да дойдат на военната комисия. Откъде Низовцев има телефонните им номера, не се уточнява.
Водещият говори със сина на Песков, представяйки се като офицер от военкомата. Той каза, че му е изпратена призовка и му предложи да се яви на медицински преглед в московския военен комисар на следващия ден в 10 часа сутринта.

Отговорът:
- В 10 сутринта, разбира се, няма да пристигна утре... Ако знаете, че съм г-н Песков, трябва да разберете колко не е редно да съм там. Накратко, ще реша това на различно ниво! .
Когато беше помолен да изясни за какво „ниво“ говори, той каза, че трябва „да разбере какво се случва и какви права имам“, както и „да се консултира, преди да дойде“.
Когато водещият отново попита дали синът на Песков е готов да се яви във военната служба, той отговори: 
- Утре в 10 сутринта да ме вземете - повярвайте ми,

нито вие, нито аз се нуждаем от това

Първо трябва да разбера как да направя всичко правилно... Ако трябва да защитавам Родината, нямам проблем да го направя. Трябва да разбера за моята поява там. Говоря ви за определени политически нюанси.
В същото време събеседникът на водещия отказа да уточни за какви „политически нюанси” става дума. 

- Ако трябва да защитаваш Родината, не се притеснявай, аз ще бъда с теб. Но това ще е вторият [въпрос]“ - добави синът на Песков. Той поискал да му бъде изпратено съобщение с информация за това с кого е говорил и къде е бил помолен да се яви, отбелязвайки, че обаждащият се ще бъде информиран от когото трябва.
В края на разговора Низовцев попита дали може да се отбележи във въпросника, че синът на Песков се е съгласил да отиде доброволец на фронта.

 - Не, не е нужно да поставям такава отметка. Вижте, аз съм готов да отида, но не по ваша молба, но както ми кажат, ще го направя “ - отговори синът на президентския прессекретар. Когато водещият уточни, че това е „заповед на Владимир Владимирович“, синът на Песков каза: 

- Ако Владимир Владимирович ми каже, че трябва да отида там, ще отида там.
На възражението на "военния комисар", че президентът не може да пита всеки редник за това, събеседникът каза: 

- Аз не съм редник... Това е безполезен разговор.

Дмитрий Песков всъщност потвърди, че сътрудниците на Навални са разговаряли със сина му. В коментар за вестник Rise говорител на Кремъл отрече отказа на сина си да се яви във военната служба, заявявайки, че смисловата част е изрязана от записа на разговора между Николай Чолес и журналисти.
„Първо ги помолете да изложат целия разговор. Не се съмнявам в единствения му правилен избор. И той също“, каза Дмитрий Песков.

Низовцев позвъни и на сина на руския премиер Михаил Мишустин Алексей. Представяйки се за военен комисар, той попита дали е готов да дойде на военната комисия, за да се запише като доброволец за войната.
- Можете ли да се запишете и да бъдете с нас в резерв, за да бъдете мобилизирани в бъдеще? 
Синът на премиера каза, че учи в магистърска програма във Висшето училище по икономика, а преди това е завършил военния факултет на Московския държавен технически университет "Бауман". 
Според Алексей

„все още не е възникнало желание да се бие“

и „все още не е необходимо“ да го записва като доброволец.
.
Междувременно депутати от руската Дума заявиха, че ще изпълняват военната си мобилизационна служба на работните си места и това е дългът им. 
Ще уточня – според руските закони депутатите от различни равнища (национално и по-надолу – до общински съвети на различни региони по родните стандарти), както и ръководителите на различните региони в Руската федерация и т.н. (по нашите мерки – до кмет на големи градове) са освободени от мобилизацията. 

Протестите в Русия след обявената частична мобилизация отбелязаха незначително участие - практически изцяло на младежи и девойки, както и масови, стотици арести на демонстранти. 
В Москва и Петербург по онова, което гледах - неколкостотин души. В други градове – далеч по-малко.
Явно в условията на жестока, макар и

необявена диктатура

всеки вече търси начин да се спаси самостоятелно. 
Всички билети за полетите до Турция, Армения и Азербайджан – еднопосочни, бяха изкупени и използвани до край. В тези държави руснаците пътуват без визи. Това беше последният шанс – от днес пътуванията стават с разрешения на военнокоматите.
Б.Р. Текстът е публикуван на фейсбук страницата на автора.