Група "гении" протестират на жълтите павета срещу 5G и задължителните ваксини

Снимка:  БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Десетки хора се събраха на протест срещу задължителната ваксинация в центъра столицата, предаде БГНЕС.  Истински гении, бихме добавили.

Недоволството им е под надслов „Когато има риск, трябва да има избор”, с което те настояват, че

ваксините крият редица рискове за здравето

и трябва да бъдат поставяни на деца и възрастни единствено след даването на изрично съгласие.

Протестиращите се позовават и на чл. 5 от Конвенцията за правата на човека, която постановява, че „всяка интервенция, свързана със здравето, се извършва само със свободно и съзнателно изразено съгласие”, а събитието е посветено на Световния ден на пострадалите от ваксини, който беше на 3 юни.

„Събрали сме се предимно хора, които са пострадали от ваксинирането. В момента, в България, ваксинирането е задължително. В повечето от 18 страни в Европа то е препоръчително. Въпреки това, процентът на ваксинираните е над 80% и дори повече. Освен това, в тези страни режимът на ваксиниране е облекчен. У нас ваксините са задължителни, а при част от тях родителите нямат представа как ще въздействат точно на децата. Смятаме, че трябва да има свободен избор и ваксинирането на да бъде препоръчително”, коментира Людмила Дукова

от Български родителски централен комитет

Според нея обществото не е достатъчно запознато със страничните ефекти от ваксините, ниската възраст за ваксинация на българските деца създава допълнителни рискове.

„Вкарват тези многовалентни ваксини в организъм, който все още не е готов да ги пребори”, смята тя. Според протестиращите, у нас има и друг тревожен факт – хората, увредени след ваксинация, не се регистрират и никой не следи за тяхното състояние впоследствие.

Днес, 6 юни на площад „Народно събрание“ се провежда протест на Национална гражданска инициатива

"Стоп 5G в България, защото здравето е по-важно".

Едва 30 души се събраха на протест в Русе срещу изграждането на 5G мрежа на територията на страната, предаде кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град.

Протестиращите настояват Народното събрание да приеме решение за налагане на мораториум върху експериментирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на телекомуникационно оборудване, работещо по стандарт 5G. Действието на тази забрана да бъде в сила до предоставянето на неоспорими резултати от международно приети eкспериментални, епидемиологични и други научни изследвания, доказващи липса на вредно биологично въздействие при кратковременна и хронична експозиция от радиочестотно излъчване на 5G върху хората и природа, настояват протестиращите.

За целта в Русе се събират подписи на национално и местно ниво, които ще бъдат внесени съответно в Народното събрание и Общинския съвет.

Според протестиращите водещи учени и медици от цял свят посочват 10 000 рецензирани научни изследвания, които показвали вредите за здравето от радиочестотното излъчване, използвано за безжичната комуникация като рак, повреда на ДНК, сърдечно-съдови заболявания, неврологични увреждания, отслабване на имунната система, а при децата – аутизъм, хиперактивност и астма. /БГНЕС