​Русия увековечи образа на нацистки офицер в паметник на руския воин

В град Тоболск откриха монумент с лика на Вернер Голдберг

Братушките изпаднаха в поредната смотаняшка ситуация. Наследствена безпаметност или сериозно прекаляване с водка са причината в паметник, посветен на войните на Русия, да бъде увековечен образа на офицер от нацистката армия. Това разкрива istinata.bg, позовавайки се на свой източник от Москва.

Оказва се, че за новопостроения паметник в град Тоболск, в централна Русия, посветен на защитниците на отечеството, скулпторът явно е използвал случайна снимка на военен, която вероятно му е харесала. Така вместо руски солдат е пресъздаден образа на Вернер Голдберг. В годините на Хитлер и Третия райх , той е избран за пропаганден образ на нацистката армия. Рус, синеок. Снимката му е разпространявана в списания, вестници и във всички наборни бюра под надслов – „Идеалният немски войник“.

Оказва се, обаче, че е наполовина евреин. Бие се в Полша през 1939 -1940 г., но когато се разбира, че баща му е евреин през 1940 г. е освободен от армията. Все пак успява да спаси баща си от концлагер. Умира в Берлин през 2004 г.

Всъщност все пак има резон да го изтипосат като „защитник на отечеството“ и може би руската грешка е вярна, защото през 1939 г. до 22.06. 1941 г. Съветска Русия и нацистка Германия са съюзници и си поделят Полша. В крайна сметка идеалният немски войник днес ще бъде символ на руските герои.