Кремъл забрани всички филми с участието на Мерил Стрийп?

Сътрудници на вътрешното министерство тормозят руски граждани и изземват DVD с филми на холивудската звезда

В рамките на широкомащабна акция на официална цензура, руското правителство наложи забрана на всички филми с участието на Мерил Стрийп. Решението е окончателно и веднага влиза в сила, пише Анди Боровиц в електронното издание inosmi.ru.

Киномани в московския „Кинотеатър 16 Мултиплекс“ меко казано са били изненади в понеделник вечерта, когато правителствени агенти щурмували апаратната в киноцентъра, а след това конфискували копия на филма, „Флоренс Фостър Дженкинс“ с участието на Мерил Стрийп, който се появи на широкия екран през 2016 година и в момента се излъчва в Москва.

Репресивната сила на тази забрана още по-добре е почувствана във вторник сутринта, когато министерство на вътрешните работи разпоредило на свои сътрудници да обискират домовете и квартирите на руски граждани, и да бъдат иззети всички DVD с филми, в които участва и Мерил Стрийп.

„Изпаднах в ужас – разказва Василий Дмитрич, жител на Санкт-Петербург. - Те разбиха с взлом вратата. Жена ми крещеше. Те си тръгнаха едва след като им дадох копие от филма „Мамма Миа“, разказва руският гражданин.

По време на свое участие в държавната телевизия руският президент Владимир Путин, без да обяснява подробно причините за тази забрана, само отбелязва – филмите на Стрийп се „преоценяват“.

Други източници пък опровергават твърденията за забрана на филмите с Мерил Стрийп в Русия. Изданието Fake News публикува статията "Russia DID NOT Ban Meryl Streep Movies" / Русия не е забранила филмите на Мерил Стрийп/, в която обяснява, че историята е тръгнала от сатиричната секция на New Yorker, която се опитвала да иронизира добрите отношения между Путин и новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, и последвалата след това реакция на холивудската актриса, която влезе в задочен спор с републиканеца милиардер.