Наглост: Обвиниха облъчения руски лекар, че е "преял с раци от Фукушима"

В социалните мрежи се появиха шеговити колажи

В социалните мрежи се появиха шеговити колажи

Един от лекарите, лекувал пострадалите при взрива на ракетата с ядрен двигател, е облъчен с радиация, в мускулната му тъкан е открит радиоактивен цезий-137. Но в областната болница в Архангелск заявили, че "сам си е виновен, преял раци от Фукушима".

"В болницата го попитали къде е ходил на почивка в последните години. Той изредил няколко места и споменал, че преди време е бил в Тайланд. И получил отговор: "Където Тайланд, там и Япония. Ти просто си преял с раци от Фукушима", разказва колега на лекаря пред онлайн медията "Медуза".

Припомняме, че лекарите в Архангелската областна болница не са били предупредени, че пациентите им са пострадали при взрив на ракета с ядрен двигател и са облъчени с радиация.

Около 60 от работещите в болницата ще бъдат изпратени в Москва за медицински изследвания, съобщава The Moscow Times.

Тримата пострадали са докарани в болницата голи и завити в прозрачни пластмасови чували. Те били в тежко състояние, но на медиците не била дадена никаква информация за обстоятелствата, при които са получили травмите. Бил направен опит да бъдат изпратени в Москва, но двама починали по пътя към летището.

Едва по-късно на медицинския персонал, контактуващ с пациентите получили оловни престилки, но те не се смятат за надеждна защита.

Те били задължени да подпишат декларация за неразгласяване на информация, а цялата информация за пациентите е иззета.

Превод: Faktor.bg