Скандално видео – Вартоломей и йерарсите на Константинопол отказаха да пият вода от ръцете на руснаците (видео)

Украинската православна църква разпространи скандален видео клип, документирал изключително любопитна част от състоялата се преди дни, на 31 август, среща между Руския патриарх Кирил и Вселенския Вартоломей. Разговорите, посветени на украинския църковен въпрос, се провеждат в резиденцията на Вартоломей във Фенер, Истанбул. Независимо, че домакин е Вселенската патриаршия, представител на руската поднася табла с чаши с вода първо на Кирил. Той посяга към една чаша, но мигновено представител на руските спец служби хваща ръката на Гудняев и я насочва към „правилната” чаша. Вартоломей и владиците му наблюдават с изумление случващото се. След това руснакът поднася вода на Вселенския патриарх, но той учтиво отказва. С недоверие към руския жест реагират и останалите йерарси, към които е поднесена таблата с чашите с вода.

Запознати с традициите в патриаршеските среди коментират, че при всички визити на Кирил в чужбина той пие вода и напитки, които се носят в специален куфар от Русия. Чашите, в които се поднасят, са също руски. Храната за патриарха се доставя също от Москва, а за нея се грижи специален готвач – руснак. Така е било и по време на посещението на Кирил у нас за 3 март – не се е докоснал дори до хапка българска храна.

Случаят във Фенер на 31 август обаче е оставил твърде неприятно впечатление сред представителите на Вселенската патриаршия, които открито показват, че имат недоверие към съдържанието в чашите и вероятно се страхуват от отравяне, още повече след объркването на Кирил.

По време на Световното по футбол в Русия играчите на Англия при посрещането им на летището също демонстративно отказаха да си отчупят от поднесения от рускини в национални носии за „добре дошли” хляб.

Психозата след аферата „Скрипал” и отравянията с „Новичок” несъмнено са оказали своето въздействие.