Столична община харчи милиони за кич - възкресяват величия от соца

Проектът ще струва около 10 млн. лева, предстои да бъде обявен конкурса

Тодор Живков, Леонид Брежнев, Георги Димитров и още куп величия от времето на соца заедно с техните волги и чайки може да се настанят в площада пред Централна гара в София.

Идеята е кичозният  Ретро музей от Варна да се премести в Ротондата, след като пространството бъде обновено, разкрива пред OFFNews Николай Георгиев, шеф на общинското дружество "Пазари Възраждане", което стопанисва мястото.

В началото на май проектът за реконструкция бе представен в Столична община. Реализацията му ще струва около 10 млн. лева, предстои да се обяви конкурс за неговото проектиране. 80 % от средствата ще са кредит по програма Джесика, който трябва да бъде върнат за 15 години, останалите са инвестиция на общинското дружество. По план тя пък трябва да бъде възстановена за 10 години, обяснява Георгиев. Това е и причината на бъдещите проектанти да бъдат определени ясни граници за това какво ще има на предгаровия площад. 

Идеята е пошла, защото мястото на тези величия от времето на тоталитарния режим е добре да бъдат експонирани в специален музей, а не  да се пропагандират на публични места в една европейска столица, за каквато претендира да бъде София.