Тато лъжел на футбол: Носел фланелка на Славия, докато е член №1 на Локо София

Живков разделил двата столични тима през 1971 г.

Бившият Първи Тодор Живков, освен „хитрец” в политиката, както често е наричан шеговито от опонентите си, е лавирал успешно и в спорта. Тато е имал не е един, а цели два любими отбора, които са кръвни врагове в столицата и играят винаги на нож на терена. Един от най-известните факти за Живков е, че по принцип не е обичал футбола и не е бил особено голям фен на спорта. В началото на 60-те години при него влиза левскарска делегация от интелектуалци, за да го моли да помогне за оставането на Георги Соколов при „сините”. Тогава Тато пита: „Ама вие за спорт ли, бе?”, припомня списание Гол. Все пак обаче Славия и „Локомотив София” и „Славия” успяват да се свържат с бившия Първи. От кой отбор е Тодор Живков е често задаван въпрос по времето на соца. По документ държавният началник е привърженик на Локото. Тато е притежател на членска карта №1 на железничарите. По-стари запалянковци свидетелстват как шофьорът на Живков идвал всяка година в "Надежда", за да му плати членския внос.

„Той към футбола по-специален интерес нямаше. Обаче с проблеми на футбола обичаше да се занимава - какво да бъде, как да бъде. Изучаваше, интересуваше се и решаваше и тия проблеми. Веднъж от столичния Локомотив се изхитриха и по един повод - не си спомням вече точно по какъв! - му поднесоха членска карта на физкултурното дружество Локомотив. То тогава футболни клубове още нямаше. И оттогава насетне Тодор Живков се водеше локомотивец. А да дойде с мен на мачове успях да го проагитирам само два-три пъти - понеже имаше някаква работа там. Това беше на някакви важни международни мачове. Лично той на футболни мачове не присъстваше и не ходеше", споделя бившият началник на кабинета на Живков Милко Балев.

През 1971 г. Тато разединява Локомотив и Славия, които две години по-рано са обединени в дружеството ЖСК Славия. "Този хибрид да се разтури незабавно", нарежда гневно Първия по адрес на "белите сажди". „Белите” от „Овча купел” са другият тим, с който е свързван Тодор Живков. Това става, след като на едно събитие държавният глава е помолен да облече фланелка на Славия. Веднага е фотографиран, а снимката е публикувана в родната преса.

Някои се съмняват в нейната истинност. Ето какво си спомня спортният журналист Станил Йотов: „Снимката е оригинална. Случката е от откриването на плувен басейн на Славия през 60-те години на миналия век. Живков, за когото се говори, че като дете е бил плувец, отишъл да открие въпросния басейн и го навили да облече фланелката на Славия”. С Локо и „белите” се изчерпва футболното житие на Тато.