Снеха обвинения на турски писателки за тероризъм, преведени и на български език

Съд в Истанбул е снел обвинения в тероризъм, повдигнати на турската писателка Аслъ Ердоган и две нейни колежки,  предаде РИА Новости.

Трите жени бяха застанали пред правосъдието заради подозрения за участие в екстремистка организация, действия по насилствено събаряне на конституционния ред и пропаганда на тероризма. Магистратите в най-големия турски град днес са решили, че срещу Ердоган, Неджмие Алпай и Билге Айкут е нямало достатъчно доказателства и заради това обвиненията е трябвало да бъдат снети.

Прокуратурата е искала литераторките да получат присъди лишаване от свобода между 6,5 и 15 години. Писателките са били арестувани през 2016 г. заради публикации в издания, свързвани със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). Арестът им е предизвикал бурна реакция и извън Турция. Произведения на Аслъ Ердоган са били преведени на много езици, включително и на български. Ердоган е била съдена задочно, защото след снемане на други обвинения през декември 2016 г. е заживяла първо в Полша, а после - в Германия.