Собственикът на The Mall обмисля да изкупи дяла на партньора си

снимка: Дарик

снимка: Дарик

Собственикът на първокласни молове, сред които и The Mall в София - "Property WriterHyprop Investments", търси възможности за растеж, докато южноафриканската икономика е в рецесия, съобщава изданието "Бизнес дей".

В публикацията се посочва, че южноафриканският фонд обмисля да изкупи инвестиционния си партньор в Източна Европа. Компанията е собственик на 60% от Hystead - джойнт венчър с PDI Investment Holding, която притежава другите 40%. Hystead е собственик на 6 мола, оценени на 807 млн. евро, в България, Сърбия, Северна Македония, Хърватия и Черна гора, предаде "Дневник".

Българският мол бе придобит през 2017 г. от базирания във Великобритания инвестиционен фонд. От ръководството на компанията съобщават, че има голяма вероятност тя да изкупи дела на PDI и така да придобие 100% от "Hystead".

Планът за Hystead бе да бъде листвана отделно, но кризата с коронавируса прави това малко вероятно. Водим разговори с PDI и един от възможните изходи е да поемем пълен контрол върху "Hystead". Така компанията може да се превърне в трамплин за растеж в региона, който в момента е относително по-атрактивен от редица други", коментира, цитиран от изданието, изп. директор Морне Уилкин.

Ръководството на фонда съобщава, че е използвало последните две години да намали дълговете му, за което фондът бе критикуван в миналото от анализатори. Сега ръководството отчита, че за тези две години дългът е намален с 271 млн. долара.