Собственици на заведения искат държавата да плати 80% от заплатите на персонала им

Час след публикуваната заповед на здравния министър, с която се разпорежда затварянето на нощните заведения в цялата страна от 29 октомври до 12 ноември, представители на бранша излязоха с позиция, в която настояват за помощ от държавата. Тя е била изготвена по време на националното събрание, организирано от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България, на което присъствали над 150 човека, представляващи повече от 400 клуба.

Искането ще бъде на всички служители, назначени на трудови договори и самоосигуряващите се, да се изплатят 80% от заплатите плюс осигуровките за периода, в който заведенията са затворени. Ще бъде поискано същата мярка да важи и за работещите като охрана и чистачи.

"Собствениците на заведения са готови да поемат първата вълна на затварянето. Но персоналът ни трябва да бъде подпомогнат. Браншът взе това решение единодушно и застана зад него", пише в позицията на двете организации.

Преди събранието председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов заяви, че 120 000-130 000 души ще останат без работа при затваряне на нощните заведения. "Когато става дума за затваряне на нощния живот на България, трябва да се има предвид, че става дума за охранителни фирми, почистващи фирми, ди джеи, артисти, певци, после идват бармани, сервитьори и най-накрая собствениците", каза той, цитиран от БНТ. Организациите уговориха нова среща на бранша, която да се проведе преди изтичането на 14-дневния срок на затварянето на заведенията. На нея трябва да се обсъдят икономически искания, ако забраната за работа на търговските обекти продължи. Засега не се предвиждат протести.