Собствениците на заведения недоволстват, искат компенсации, ако бъдат затворени

Превръщат областните щабове в бушони, това срещу нас е дискриминация

Лъчезар Захариев

Лъчезар Захариев

Собствениците на нощни заведения, които са затворени в опит за ограничаване на разпространението на коронавируса в няколко области на България, ще настояват държавата да им изплати финансови компенсации за претърпените загуби. Това обяви в интервю за БНТ Лъчезар Захариев, съпредседател на Сдружението на заведенията в България.

Той уточни, че на национална среща утре членове на организацията ще обсъждат какво конкретно ще поискат от властите, като не изключи да се стигне и до протести.

"Искаме обяснения от кметовете и т.нар. общински щабове защо ден след като казаха, че няма проблем да работим при предложените от нас мерки, ни затвориха", каза Захариев.

В края на миналата седмица след среща между организации на собственици на заведения и здравните власти беше решено, че нощните барове и дискотеките ще продължат да работят, но с намален наполовина капацитет. Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията в България, дори обяви, че собствениците обмислят сами да въведат още рестрикции. От петък вечерта обаче областните щабове в различни райони на страната - Перник, София, Сливен и Благоевград, последователно обявиха, че спират работата на барове и дискотеки за две седмици.

Лъчезар Захариев неколкократно подчерта, че властите трябва да представят официална статистика за това, че нощните заведения са развъдници на коронавирус, тъй като нямало нито едно проучване, потвърждаващо такава теза.

Областните щабове са бушони - целта е те да взимат решенията за затваряне на заведения, а не правителството, и нашето недоволство да се насочи към тях.

Лъчезар Захариев, съпредседател на Сдружението на заведенията в България

Той нарече дискриминация затварянето на заведения с аргумента, че се отправят обвинения към целия бранш без нито едно доказателство. Подчерта, че не вярва ограничението за работа на дискотеките и баровете да важи само две седмици, както е обявено засега.

"Властите вече заговориха, че предстои да се затварят и други бизнеси, така че постепенно се връщаме към положението от пролетта", прогнозира Захариев.